Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Srečanje na Škofljici o 3A razvojni osi

V petek, 26. maja 2023, je potekalo uradno srečanje predstavnikov Vlade RS in Ministrstva za infrastrukturo kot tudi Ministrstva za okolje, prostor in energijo ter Ministrstva za naravne vire in prostor. Poleg gostitelja srečanja, župana Občine Škofljica, Primoža Cimermana, so prisostvovali župani oziroma predstavniki trinajstih občin regije, kjer naj bi potekala trasa 3a razvojne osi ter širša javnost. 3.a razvojna os poteka od Ljubljane preko Škofljice, Velikih Lašč, Ribnice in Kočevja do mednarodnega mejnega prehoda (MMP) Petrina.

Srečanja sta se udeležili naši podžupanji; Mira Žagar in Zuhra Jovanovič. 

Namen srečanja je bil, da predstavniki Vlade RS in ministerstev kot tudi predstavniki regije, predstavijo stališča in zainteresirano javnost informirajo o vsem, kar bi ta projekt pomenil za razvoj regijske infrastrukture ter prometne mobilnosti ter kakšno naj bi bilo življenje z novo traso 3a razvojne osi.

Po slišanih stališčih, ki jih je v smotrno celoto povezovala voditeljica Erika Žnidaršič, so zbrani skušali konstruktivno najti skupne rešitve oziroma postavit izhodiščni temelj za čimprejšnjo realizacijo prepotrebne ureditve prometne problematike.

Primož Cimerman, župan Občine Škofljica:

»S trenutno Vlado RS in dotičnimi ministrstvi lahko s pravim dialogom postavimo temelje. Nekje bo potrebno zakopati lopato. Na temo 3a razvojne osi oziroma reševanja prometne problematike je bilo v tem času že vsaj trinajst različnih opcij naše povezovalne ceste po Barju. Doseči moramo konsenz ob upoštevanju trajnostne mobilnosti, Nature 2000, kulture, potreb prebivalstva. Zadnja tri desetletja smo poslušali samo pogovore o alternativnih rešitvah, danes je čas, da javnost informiramo o vsem in vsi skupaj začnemo s konkretnimi rešitvami, tudi o trajnostni mobilnosti. Promet, ki ga najbolj občutimo v naši občini je težava celotne regije. Zato bodo rešitve mogoče le s konstruktivnim pristopom vseh deležnikov k reševanju prometne problematike naše regije. Želim da smo zazrti v prihodnost, kaj lahko skupaj naredimo in ne kakšna je bila preteklost.«

Protokol o nadaljnji uresničitvi infrastrukturnih projektov na 3A razvojni osi je bil podpisan že maja leta 2016.  Ta Protokol ima značaj pisma o nameri. Infrastrukturni projekti na 3A razvojni osi so projekti na področju cestne infrastrukture, s poudarkom na obvoznih cestah mimo vodilnih naselij, kot ukrep za povečanje prepustnosti ceste in dvig kakovosti prometnih uslug, projekti iz programa trajnostne mobilnosti (kolesarska infrastruktura) ter projekti na področju železniške infrastrukture, ki se nanašajo na posodobitev železniške proge Ljubljana – Kočevje in železniške postaje Grosuplje. Spomladi 2016 je bil podpisan Protokol med 13 župani na 3a razvojni osi in takratnim ministrom za infrastrukturo, ki je sporazum podpisal tudi v imenu Vlade RS. Vendar ta sporazum ni v celoti zaživel, ker ga takratna ministrica za okolje in prostor ni podpisala. Saj je Vlada na dopisni seji mesec dni pred podpisom priloženega protokola, soglasno potrdila, da se postopek DPN Obvoznica Škofljica, ustavi. To so dejstva preteklosti. Župana Občine Škofljica, Primoža Cimermana in ostale župane regije pa je na tem srečanju zanimala realnost in naša prihodnost. 
Celotno srečanje si lahko ogledate TUKAJ. 
Na srečanju je bil predstavljen tudi projekt, ki po mnenju mnogih predstavlja najbolj optimalno rešitev v danih okoliščinah. Predstavitveni video si lahko ogledate TUKAJ.

Oglejte si tudi