Logo MojaObčina.si

Ig

JUTRI
6°C
-2°C
ČE.
1°C
0°C

Drugi del pešpoti E6

2615

Prvo etapo evropske pešpoti e6 od Ilirske Bistrice do Strunjana smo konec marca uspešno izvedli, približuje pa se druga etapa. V sredo 24. maja se bomo zgodaj zjutraj odpeljali iz Iga do mejnega prehoda z Avstrijo Radlje ob Dravi. Nato pa

 - sreda 24. maj  mejni prehod Radlje – Kopa 22 km in 1300 m vzpona

- četrtek 25. maj Kopa- Sleme 30 km in 820 m vzpona

- petek 26. maj Sleme – Čreta 25 km in 1000 m vzpona

- sobota 27. maj Čreta – Trojane 22 km 950 m vzpona in

- nedelja 28. maj Trojane – Jevnica 24 km in 950 m vzpona

 

Vsak dan bomo hodili približno sedem ur in bo možnost toplega obroka. Spalna vreča ni obvezna jo pa zelo priporočam, varjanta je tudi planinska spalna rjuha, katera bo v maju stala manj kot 15€, težka pa je le 340g https://www.pzs.si/novice.php?pid=9319


Čez dan bo hrana večinoma iz nahrbtnika, udeležence bom sproti seznanjal kje in za koliko časa bo potrebno nabaviti hrano in koliko je do naslednje točke z vodo.
Oprema: vsebuje naj najnujnejšo pohodno in zaščitno obleko (ali vzamete pelerino ali dežnik, se odločite sami, sam imam v tem okolju boljše izkušnje z dežnikom). Gamaše za roso in dež. Z oblekami in perilom ne pretiravat. Bomo pač vsi »dišali«. Ne pozabi vzeti stvari, katere potrebuješ za osebno higieno ter zdravstveno oskrbo (obliže proti žuljem, 1X mikropor trak širine 2 cm, mogoče sprostilno kremo za noge, osebna zdravila …), veljavno OSEBNO IZKAZNICO ali POTNI LIST,  ZDRAVSTVENO in PLANINSKO IZKAZNICO z plačano članarnino (tudi zaradi uveljavljenja popusta pri nočenju v planinskih kočah). Sam bom vzel poleg nogavic, ki jih bom imel na sebi še tri pare in pričakujem, da enako storite tudi ostali udeleženci.


Glede denarja: Najdražje bomo spali v hotelu Trojane, kjer imamo tudi rezervirano spanje. 21,15€ z zajtrkom in turistično takso. Drugje bo ceneje, nisem pa spraševal po planinskih kočah koliko stane nočenje, je pa rezervirano. Na bankomate na poti se raje ne zanašat, plačevati bo potrebno z gotovino. Stroške bo vsak sam poravnaval sproti. Iz Jevnice se bomo v nedeljo 28. maja v popoldanskih urah z vlakom vrnili v Ljubljano. Prijavljenim bom nekaj dni pred odhodom podal dodatna navodila.

 

Rezerviral sem 14 (štirinajst) postelj za nočenje. Torej sprejel bom le trinajst udeležencev zato pohitite z prijavo na pdkrim@gmail.com ali 051369213 . Glede prevoza do Radelj bo poskrbel vsak sam, oziroma se bomo prijavljeni dogovorili, da nas svojci peljejo z osebnimi avtomobili skupaj (poven avto).

 

Hodili bomo v vsakem primeru, tudi če bo muhasto vreme. Hoja bo posledično prilagojena dolgi turi in udeleženci se mi bodste morali, kot vodji pohoda, podrediti glede vstajanja, poti in na splošno časovnega plana.

 

Prilagam link z opisom poti: http://eupoti.com/e6.htm


Pobudnik evropskega popotništva pri nas je bil gozdarski inženir Milan Ciglar, ki je idejno trasiral potek E6 proti jugu čez ozemlje Slovenije. Ta del poti od Radeljskega prelaza do Strunjana se zato imenuje Ciglarjeva pot - od Drave do Jadrana in je po našem ozemlju dolga okoli 260 km. Odprta je bila leta 1975 v Mašunu in je prvotno potekala preko Snežnika na Hrvaško do Kastava pri Opatiji. Po razpadu Jugoslavije je bila pot leta 1997 spremenjena tako, da se konča v Strunjanu.

 

Z dokončanjem celotne trase pešpoti E-6 je po skoraj 3 tisočletjih ponovno zaživela nekdanja Jantarska pot med Baltikom in Jadranom.

 

Pot ki v Slovenijo pride od Ivnika na Koroškem, vstopi preko Radeljskega prelaza in poteka prek Radelj od Dravi, Male Kope (1526 mnm) na Pohorju, Mozirja, Motnika, Trojan, Moravč, Janč, Turjaka, Nove vasi, Starega trga, Snežnika, Ilirske Bistrice, preko Brkinov na Slavnik, do znamenitih Hrastovelj, Kubeda, do Marezig, Šmarja in do Strunjana, kjer se konča.

 

E 6 je dolga okoli 350 km. Na poti po Sloveniji je 39 kontrolnih točk. V popotno knjižico, katero nekateri že imate, ostalim pa jo bom priskrbel, je potrebno odtisniti žig. Ko je celotna pot opravljena, dobi pohodnik spominsko značko. Komisija za evropske pešpoti priporoča, da pohodnik vodi dnevnih vtisov, fotografira in zbira razne podatke, saj to predstavlja trajen spomin na prehojeno pot.

 

Lep planinski pozdrav!                                             

Janko Purkat

Vodnik PZS

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!