Logo MojaObčina.si

Ig

JUTRI
19°C
11°C
SOB.
20°C
11°C

Delavnica kruha z drožmi na Svobodni šoli Kurešček

Organizator: Svobodna šola Kurešček
Vstopnina: Prostovljni prispevki

Vabimo vas na serijo delavnic PEKE KRUHA Z DROŽMI v podporo projektu gradnje Svobodne šole Kurešček, ki temelji na waldorfski pedagogiki.
Delavnica bo v SOBOTO, 15. 6. 2019, od 9. do 12. ure, v prostorih Svobodne šole Kurešček (Visoko 4, 1292 Ig).
Vabljeni vsi, ki
- vas peka kruha z drožmi zanima, a nimate izkušenj,
- kruh z drožmi že pečete in bi radi svoje znanje nadgradili,
- ste začetnik/ica in imate veliko vprašanj :),
- kruha ne pečete in ga ne nameravate, ampak bi radi izvedeli kaj so droži :),
- pečete kruh brez kvasa ali z vinskim kamnom ali kefirjevo vodo ipd., a z drožmi še niste poskusili.
- si radi širite obzorja.

Način priprave kruha z drožmi je v zadnjih letih zelo razširjen, saj se vse bolj zavedamo prednosti kakovostnega kruha. Kruh, ki je pripravljen iz kakovostne ekološke moke in z naravno fermentacijo je lahko pomemben del našega vsakdana, saj ne vsebuje številnih škodljivih dodatkov kot so pesticidi, ojačevalci okusa, emulgatorji, stabilizatorji, encimski preparati, sredstva za obdelavo moke in konzervansi, ki škodujejo zdravju.

Kruh pripravljen z drožmi ima številne prednosti:
- boljša prebavljivost testa, ker se sladkorji predhodno prebavijo
- mlečna kislina, ki jo proizvajajo bakterije ima blagodejen vpliv na našo črevesno sluznico
- nizek glikemični indeks
- razgradnja fitinske kisline, ki škodi ljudem z občutljivim črevesjem
- večji izkoristek mineralov iz žit
- izboljšana struktura kruha
- poln okus

Droži so najstarejše in povsem naravno vzhajalno sredstvo, nastanejo s fermentacijo mešanice moke in vode. Poimenujemo jih tudi domači kvas, kisli nastavek, kislo testo, divji kvas ali naravni kvas.

Na delavnicah bomo spoznali:
- kaj so droži,
- različne načine priprave kruha s fermentacijo (kvasni nastavek, kvasna voda, vodni kefir) in po čem se razlikujejo med seboj,
- prednosti kruha narejenega s fermentacijo,
- vlogo moke in žit pri pripravi kruha in krušnih izdelkov,
- kako prilagoditi pripravo kruha glede na obveznosti.

Naučili se bomo:
- zamesiti kruh z drožmi,
- narediti droži,
- speči kruh z drožmi.

Vsaka delavnica bo primerna za začetnike kot za tiste, ki že imajo izkušnje. Sprva se bomo naučili speči različne vrste kruha, nato se bomo seznanili s pripravo ostalih jedi (žemljice, lepinje, pizze, …) ter sladkih dobrot z drožmi.

Prijave zbiram na zuhra@kamerad.net najkasneje do četrtka, 13. 6. 2019.
Prispevek za udeležbo na delavnici je 20 eur in bo v celoti namenjen projektu izgradnje šole. S pravočasnim plačilom prispevka si zagotovite mesto na delavnici, saj je število mest omejeno!
Podatki:
TRR / IBAN: SI56 6100 0001 7043 829,
Banka: Delavska hranilnica d.d. / SWIFT: HDELSI22,
Namen: PRISPEVEK DELAVNICA,
Naslov: Svobodna šola Kurešček, Visoko 102, SI-1292 Ig

Za več informacij me kontaktiraj na 040 292 975 ali zuhra@kamerad.net.

Delavnice podpira BIO MLIN STRAŽAR (https://eko-moka.si).


http://www.svobodna-sola.si/


Všečkaj objavo

Oglejte si tudi