Logo MojaObčina.si
DANES
5°C
4°C
JUTRI
6°C
4°C
2873

Vse najboljše za 109 let!

Neverjetno, kakšno življenjsko zgodbo ima za sabo slavljenka Tilka Bračun, ki stanuje v domu starejših v Horjulu že 5 let. Lahko vam zaupamo tudi to, da je po podatkih statističnega urada druga najstarejša prebivalka Republike Slovenije.

Pred kratkim, natančneje 26. septembra, je v krogu svojcev in prijateljev praznovala neverjetnih 109 let in se v dobri družbi poveselila ob tem častitljivem dogodku. Direktorica doma starejših Deos Horjul Silva Janežič je s temi besedami opisala praznovanje: ''Gospa je skromne narave, zato smo tudi praznovanje naredili v mirnem duhu, in sicer v krogu najbližjih sorodnikov, sostanovalcev, zaposlenih ter župana Občine Horjul Janka Prebila. Zapeli smo nekaj pesmi in prebrali pismo predsednika države Boruta Pahorja, ki ji je voščil ob njenem prazniku in se hkrati opravičil za svojo odsotnost.''

Po pripovedovanju svojcev je Tilka še pri 104 letih pekla potice in sama izdelovala rezance ter tudi na tak način skrbela za aktivnosti, ki so jo razveseljevale.

In še čisto na kratko nekaj iz njenega dolgega življenja: Tilka Bračun se je rodila leta 1913. Osnovno šolo je končala v Ljubljani in se priučila za pletiljo. Zaposlila se je v Pletenini, kasneje pa je delala v Saturnusu. V pokoju je ohranila aktivno življenje in nadaljevala  s pletenjem in šivanjem gobelinov, kar je rada počela tudi že v mladosti. Rada je kuhala in pila kavico v družbi prijateljice. V Center starejših Horjul je prišla spomladi leta 2017. Še tri mesece pred prihodom v dom je sama hodila v trgovino in si vsak dan skuhala kosilo, čistila in samostojno živela v svojem stanovanju. Zelo rada je pekla potice.

Recept za potico seveda dobro poznamo, ko pa smo jo vprašali še po receptu za dolgo življenje, je Tilka zelo jasno in direktno odvrnila: "Skromnost pri hrani in pijači, pa tudi povsod drugod."

 

Peter Kavčič, Foto: Arhiv Deos Horjul

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi