Logo MojaObčina.si

Horjul

DANES
20°C
12°C
JUTRI
19°C
12°C
2873

Vse najboljše za 105 let Tilka!

Dolgo življenje je želja slehernega posameznika, le redkim pa je dano, da doživijo tako častitljivo starost, ki preseže okroglih 100 let. Konec septembra je v Horjulu svojih 105 let praznovala Tilka Bračun, stanovalka Centra starejših Horjul. Ob tem lepem jubileju je bilo veselje prijateljev, družine in sostanovalcev veliko ter polno čustev.

Svoj rojstni dan je gospa Tilka Bračun praznovala 26. septembra in ob tem upihnila 105 svečk na torti. Sorodniki, zaposleni in stanovalci doma so gospe pripravili lepo praznovanje. Še posebno pa so jo presenetili člani ansambla Livada, ki so se spomnili na njen rojstni dan in poskrbeli za lepo glasbeno spremljavo. Mladi fantje s prefinjenim občutkom za starejše večkrat popestrijo kakšno praznovanje v domu in jih vrnejo v leta njihove mladosti ob zimzelenih melodijah. Pri praznovanju se jim je pridružil tudi hišni pevski zbor, tako da so vsi skupaj z zbranimi gosti ob glasbeni spremljavi ansambla Livada prepevali najljubše pesmi iz mladosti gospe Tilke. Na praznovanje je bil povabljen tudi predsednik RS Borut Pahor, ki se sicer rad udeleži takšnih častitljivih jubilejev, žal pa je bil tokrat službeno zadržan in se je gospe Tilki v pismu, ki ga je napisal lastnoročno samo zanjo, opravičil in ji zaželel veliko sreče in zdravja. Predsednikovo pismo je v njegovem imenu prebrala direktorica centra Slavi Kosec.
Gospa Tilka Bračun se je rodila davnega leta 1913. Osnovno šolo je končala v Ljubljani in se priučila za pletiljo. Zaposlila se je v Pletenini, kasneje pa je delala v Saturnusu. V pokoju je nadaljevala z veseljem iz mladih dni, pletenjem in šivanjem gobelinov. Rada je kuhala in pila kavico v družbi prijateljice. V Center starejših Horjul je prišla spomladi leta 2017. Še tri mesece pred prihodom v dom je sama hodila v trgovino in si vsak dan skuhala kosilo, čistila in samostojno živela v svojem stanovanju. Zelo rada je pekla potice. Tudi ob praznovanju 105-letnice si je poleg torte zaželela še potice. Željo so ji sorodniki, na čelu z nečakinjo Andrejo, seveda izpolnili.  Ko pa so jo prisotni povprašali za recept za dolgo življenje, je odgovorila: "Skromnost pri hrani in pijači, pa tudi povsod drugod." Njen nasvet lahko vzamemo zelo zares, saj je sama dokaz, da se da živeti celo dlje kot 100 let, a zato moramo v prvi vrsti nekaj naredit predvsem mi sami.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi