Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Voščilo ob občinskem prazniku

Spoštovane in spoštovani pred enaindvajsetimi leti je prevladala močna volja, da si krajani želimo živeti v samostojni občini. Uspešno izveden referendum 21. junija 1998 je pokazal odločno voljo občank in občanov po ustanovitvi samostojne občine. Odločitev je bila pravilna, dosežki so vidni na vseh področjih.

Horjul z bližnjo okolico je lepo zaokrožena celota imamo vso potrebno infrastrukturo, osnovno šolo, vrtec, športno dvorano, športni park, dom starejših občanov, prosvetni dom,  trgovino, pošto , bencinsko črpalko, župnijo, več večjih in manjših proizvodnih obratov, ki nudijo zaposlitvene možnosti prebivalcem in ekonomsko stabilnost.

V dvajset letnem obdobju delovanja samostojne občine je bilo veliko postorjenega na lokalni ravni. Veliko je bilo vlaganj v cestno infrastrukturo, obnovo in asfaltiranje veliko cestnih odsekov, urejanje avtobusnih postajališč, širjenje javne razsvetljave, urejanje pločnikov v naseljih. Veliko se je vlagalo v zagotavljanje oskrbe z pitno vodo, predvsem  bi omenil izgradnjo vrtin.

V zadnjem štiriletnem obdobju sta izstopala dva največja projekta, izgradnja čistilne naprave Horjul za 2000 P  enot in izgradnja fekalne kanalizacije ter ostale gospodarske javne infrastrukture v Zaklancu in delu stare ceste v Horjulu. Preurejena je bila stara šolska telovadnica v štiri nove učilnice, učilnica za tehnični pouk in sodobna knjižnica. Zgrajena je bila povezovalna cesta med vrtcem in osnovno šolo, istočasno pa je bila zaradi dotrajanosti in številnih prekopov obnovljena šolska ulica, obnovili pa smo tudi Staro cesto v Horjulu. Širila se je javna razsvetljava na Vrzdencu v grabnu in Lesnem brdu. Posodobilo se je telekomunikacijsko omrežje. Pozno jeseni so se zaključila dela na cest proti športnemu parku, pridobili smo nov most, pločnik in kompletno preplastitev vozišča. S sprejetim novim OPN, za kar smo morali urediti poplavno varnost je veliko posameznikov pridobilo možnost za obnovo oziroma za novogradnjo objektov. Po novem zakonu o legalizaciji objektov iz lanskega leta je možno legalizirati objekte tudi na kmetijskih površinah. V želji, da se čim več občanov za to možnost odloči, je občina omogočila olajšavo pri plačilu komunalnega prispevka za polovico, z obrazložitvijo, da so posamezniki v preteklosti že pomagali graditi javno infrastrukturo.

V sodelovanju z župnijo Horjul  smo obnovili,  prosvetni dom in da sklenili dolgoročno pogodbo o najemu. S tem so se pogoji  za delovanje prosvetnega društva  bistveno izboljšali.

 

V kratkoročnih planih za letošnje leto in prihodnje je še nekaj investicij. Poslovilna vežica Vrzdenec je v fazi gradnje in bo letos zaključena, več namenska dvorana Žažar je v fazi razpisa za pridobitev izvajalca . Za fekalno kanalizacijo , čistilno napravo in ostalo gospodarsko infrastrukturo v Žažarju, se urejajo še zadnje podrobnosti pred vlogo za gradbeno dovoljenje. Za ureditev vodotoka od čistilne do Mostarja in ureditev potoka Ljubgojščica , potekajo uspešni pogovori z direkcijo za vode in ministrstvom za okolje. Pripravljajo se projekti za sanacijo nedelujoče čistilne naprave v Podolnici.  Prizidek vrtca in ureditev zunanjega igrišča je v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja. Za ureditev okolice šole in za učno čebelarsko pot so pridobljena evropska sredstva, pričetek izgradnje se predvideva to jesen. Po uspešni pridobitvi zemljišč v športnem parku od sklada kmetijskih zemljišč Slovenije, bomo pristopili k pripravi projektov za dodatno ponudbo športnih aktivnosti, nogometno igrišče in ostalo.

Pripravljajo se projekti za izgradnjo pločnika po južni strani ceste v  naselju Horjul, od križišča pri Metrelu, do vrtca. Več letna želja vaščanov je , da se uredijo prehodi za pešce in se zagotovi varno prečkanje ceste za otroke na poti v šolo.

Dobro sodelovanje z direkcijo za ceste in občino Vrhnika, je nov uspešen projekt, ki bo uresničen do leta 2023. Pripravljajo se projekti za širitev ceste od Horjula do Vrhnike na šest metrov, vključno z izgradnjo novih mostov, obenem pa se projektira kolesarska steza od Vrhnike do Horjula in naprej do Vrzdenca. Nekaj Evropskih sredstev bo zagotovila občina iz naslova  ostalo pa direkcija za ceste republike Slovenije.

Vse to nas navdaja z optimizmom, zavedam pa se da nas čaka še veliko dela, da bomo vse zastavljene cilje tudi uresničil. Hvala vam za podporo in sodelovanje, prepričan sem, da nas čaka uspešno leto in bomo ob občinskem prazniku čez eno leto bogatejši za nove pridobitve in kakovost življenja v horjulski dolini še izboljšana.

Župan Janko Prebil

Oglejte si tudi