Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
14°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

V ŠD Vrzdenec gre za več kot samo šport in zabavo

V več kot šestih letih delovanja se je športni duh v kraju prebudil. A ne gre le za združenje vaščanov, ki se radi ukvarjajo s športom. Svoje poslanstvo vidijo predvsem v tem, da domačemu kraju pomagajo do boljše športne infrastrukture. V Športnem društvu Vrzdenec že nekaj let zbirajo sredstva za gradnjo igrišča na Vrzdencu poleg gasilskega doma.
Kdor spremlja njihove aktivnosti, lahko opazi napredek. Društvo je prevzelo pobudo za prirejanje dogodkov in tekmovanj, ki jih prej ni bilo. Občani se jih radi udeležujejo in prav to je tisto, v čemer vidijo razlog in zagon za svoje delovanje. Ne le, da rekreacija dobro vpliva na zdravje vsakega posameznika, hkrati tudi povezuje ljudi na zabaven in koristen način.

Andreja in Uroš Mrzlikar sta aktivna člana in gonilna sila Športnega društva Vrzdenec in s temi besedami opisujeta poslanstvo: ''Cilj društva je približati športne dejavnosti ljudem in naprej predati pozitiven odnos do športa, sploh na mlajše generacije. Dandanes so otroci veliko v stiku z ekrani telefonov ali računalnikov in manj zunaj. S pravo motivacijo pa jih lažje spravimo ven na svež zrak.''

Pod društvenim okriljem je 5 sekcij: odbojka, tek, nogomet, kolesarstvo in prosti čas. Z dogodki, kot so Dan horjulske odbojke, Bombastična plesna noč na Vrzdencu, Ping Pong turnir in Tek Kros Vrzdenec, v društvu vabijo občane, da se razmigajo ob dobri družbi.

Strinjata se, da celoten kraj diha drugače, če so v skupnosti otroci aktivni. Na lanski prireditvi Tek Kros Vrzdenec so se zaradi povečanega zanimanja in prijav pri otrocih in mladih bolj osredotočili na to starostno skupino.  Andreja je o tem povedala naslednje: ''Tak dogodek otroke drugače poveže. Po teku je bil postavljen tudi poligon, za katerega smo mislili, da bo prebudil zanimanje le pri najmlajših otrocih. Na koncu so se vsi, do zadnjih razredov osnovne šole, postavili v vrsto in želeli iti čez poligon ter tekmovati z vrstniki.''

Poudarek in glavno sporočilo društva sta torej na druženju ob športu, pred sabo pa imajo drugo jasno in trdno vizijo. Že od samega začetka delovanja stremijo k izgradnji igrišča na Vrzdencu. Namenjeno bo zbiranju, športnim dejavnostim in drugim prireditvam.

Idejna zasnova in sam načrt sta nastala že pred leti, podprl pa ju je tudi vaški odbor. Športno društvo stremi k čim hitrejši realizaciji. Zato v ta namen tudi organizirajo vse prej naštete dogodke. Z njimi želijo zbrati sredstva in tako še finančno podpreti načrt. Igrišče bo večnamenski prostor, saj bodo poleg nogometašev in košarkašev na svoj račun prišli tudi gasilci. Uroš, ki je tudi sicer sam aktiven pri vzgoji mladih gasilcev, je o tem povedal: ''Na Vrzdencu so gasilske vaje dobro obiskane, lahko rečemo, da so neposredno povezane s športom in željo po rekreaciji. Vaje trenutno že potekajo na tej lokaciji, z urejenim igriščem bo prostor bolj primeren. Področje je še nekoliko izbočeno, tako da se bo klančina izravnala. Zagotovo ima to mesto največji potencial za igrišče, gasilski dom pa že od nekdaj velja za zbirališče otrok in mladine, tako ostaja tudi danes.

Poleg športnih dejavnosti bi izgradnja igrišča zagotovila popoln prostor za veselice in druga vaška praznovanja. Če povzamemo, bi od tega profitirali vsi; gasilci, športniki in vaščani. Igrišče, ki je pri okoliških občinah in krajih nekaj samoumevnega, je tu še vedno le na papirju. Trenutno pravi pogovori o začetku gradnje še ne potekajo, saj se še vedno zbira sredstva. Projekt je potrjen s strani vaškega odbora in gasilcev, vse vaščane pa prijazno vabijo, da pripomorejo s svojim časom ali prispevkom. Gre za projekt z dolgoročnimi sadovi, v katerega se splača vložitI.''

Prvi dogodek bo tek  Kros Vrzdecec

Društvo pa poleg tega vabi tudi na udeležbo dogodkov. Že v soboto, 20. maja, pride prvi na vrsto Tek Kros Vrzdenec, ki je namenjen tako najmlajšim predšolskim otrokom kot osnovnošolcem od prvega do devetega razreda. Trasa z različnimi dolžinami, ki je prilagojena različnim starostnim skupinam, poteka čez okoliške gozdno travnate poti, pa vse do gasilskega doma. Temu bodo po prihodu na cilj sledile organizirane športne aktivnosti, dan pa se bo tradicionalno zaključil z ogledom risanke skupaj z vrečko pokovke v roki.

Ob koncu poletja, v soboto, 9. septembra, bo sledila Bombastična plesna noč na Vrzdencu, ki ste jo do zdaj poznali pod imenom Zumbastična noč. Ker ta vključuje različne zvrsti plesa, bi ji s tako omejenim imenom naredili krivico. Udeleženke so bile do zdaj predvsem ženske, dobra energija je bila vedno zagotovljena.

Prav tako v soboto, 4. novembra, bo potekal še Ping Pong turnir, ki je v resnici namenjen vsem. Za udeležbo niso potrebne profesionalne veščine. Namenjen je rekreativcem, zato s prijavo ni treba oklevati. Dogodek je bil vedno dobro obiskan, čeprav v pretežno moški zasedbi. To dejstvo pa lahko izzivalno daje možnost vsem ženskam, ki jih mika, da se preizkusijo v namiznem tenisu in se morda lahko celo potegujejo za laskavi naslov zmagovalke turnirja!

Vse informacije o dogodkih in o načrtih najdete tudi na facebook strani Športnega društva Vrzdenec.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič, arhiv ŠD Vrzdenec

 

 

Oglejte si tudi