Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

V medgeneracijski gospodinjski učilnici je dišalo

Znanje je tisto, kar nam vedno ostane, in že star pregovor pravi, da veljaš toliko, kolikor znaš. S to mislijo so se raznolikih kuharskih delavnic lotile tudi gospodinje, ki delujejo v aktivu kmečkih žena Dobrova - Polhov Gradec - Horjul, ki so sodelovale pri projektu, ki ga je pripravila lokalna akcijska skupina Barje z zaledjem v sodelovanju z OŠ Horjul in kulinarično akademijo Jezeršek.
Obiskali smo jih med kuharsko delavnico, kjer so imele glavno vlogo ribe. V šali dostikrat rečemo, da je najboljša ribica svinjska ribica, a šalo na stran. Tokratna delavnica je imela namen, da morsko hrano približa tudi gospodinjam v naših krajih. Rok Jezeršek, ki je vodil delavnico, je povedal: "Na meniju je bila najprej predjed, sardele v šavorju (marinadi), nato smo se učili filiranja ribe in pripravili karpačo iz brancina. Naredili smo žepke z brancinom in zelenjavo, pa tudi namaz iz dimljene postrvi. Lotili smo se tudi kuhanja črne rižote in testenin s kozicami. Prav s posebnim zanimanjem pa so kuharice opazovale pripravo restanega krompirja, kjer so namesto ocvirkov uporabili, ne boste verjeli – hobotnico."
Po predstavitvi kuharskega šefa, ki je zbranim zaupal tudi nekaj drobnih skrivnosti velikih kuharskih mojstrov, so nato tudi gospe same pripravile ribje specialitete. Bistvo delavnice je, da se prikaže, kako lahko ribe kuhamo na bolj kakovosten način, da bolj poudarimo morske okuse. "Zato smo zalivali testenine z ribjo juho, za rižoto smo uporabili vodo in črnilo, kjer smo kuhali sipo, in s tem dobimo res tiste prave okuse," je povedal Rok Jezeršek. Ob tem je tudi pohvalil voljo do učenja in zanimanje gospodinj. Med udeleženkami so bile tudi takšne, ki ne jedo rib, ampak med delavnico so tudi te ovire padle in gospe so odlično opravile naloge ter uživale v morskih okusih. Kot so dejale po končanem izobraževanju, bo sedaj treba prepričati, da okusijo morske jedi tudi domači, kar pa zaradi dobrih receptov ne bi smelo predstavljati večjih težav.

Mirica Založnik Simončič, v. d. ravnateljice v OŠ Horjul je tudi pojasnila, kako je prišlo do tega sodelovanja: "S sredstvi, ki smo jih prejeli, smo obnovili šolsko kuhinjo v učilnici gospodinjstva, ki je namenjena temu, da povezuje več generacij od na primer aktiva kmečkih žena do naših učencev. Na kuharskih delavnicah so sodelovale naše kuharice in članice aktiva kmečkih žena, vse pa prihajajo iz tega okolja. Poleg treh delavnic v februarju nas čaka še ena v marcu. Na šoli pozdravljamo tovrstne aktivnosti, saj se zavedamo pomena medgeneracijskega sodelovanja."

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi