Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

V Horjulu po novem demenci prijazna točka

V četrtek, 21. junija 2018, so v Centru starejših Horjul odprli Demenci prijazno točko (DPT) in tako na prav poseben način počastili 20. rojstni dan samostojne Občine Horjul. Odprtja sta se udeležila tudi Janko Prebil, horjulski župan, in Mojca Kucler-Dolinar, direktorica horjulske občinske uprave.
Župan Prebil je glede ustanovitve DPT v Horjulu povedal, da je Občina Horjul po pogovoru z Nevenko Lekše, predsednico Območnega združenja Ljubljana Rdečega križa Slovenije, iskala ustrezne prostore za DPT v Horjulu in jih našla v Centru starejših Horjul, ki je dosegljiv 24 ur dnevno in ima ustrezno usposobljeno osebje. Ob tem je dodal, da bo DPT v pomoč in informacije glede demence tako varovancem Centra starejših Horjul kot tudi občanom horjulske občine.

Horjul z okolico in slovenska mreža DPT združenja Spominčica sta tako bogatejša za kar dve DPT. Prva točka bo delovala v Centru starejših Horjul, druga v prostorih Krajevne organizacije Rdečega križa (KORK) Horjul.  

 

Kot je Slavi Kosec, direktorica Centra starejših Horjul, »bi po domače tej točki lahko rekli defibrilator za dušo. Namenjena bo osebam z demenco, svojcem oseb z demenco in vsem posameznikom, ki želijo več informacij o tej tematiki. V naši hiši so zaposleni strokovnjaki, ki o  demenci kar nekaj vedo in bodo znali pomagati posamezniku v stiski. Za koordinacijo točke pa bo skrbela Maruša Kogovšek, ki je domačinka in bo tako še lažje vzdrževala vez s krajani.«

 

Antonija Klobučar, predsednica KORK Horjul, je dodala: »Demenca je v zadnjem času ena izmed težkih bolezni, za katero doma velikokrat ne najdemo rešitev in v velike težave pahne ne samo bolnike, temveč tudi njihove bližnje. Združenju Spominčica smo hvaležni, da bomo imeli tudi v našem kraju točko, kamor se bomo vsi mi, bolniki, njihovi prijatelji in svojci obrnili po strokovno pomoč in pogovor. Demenca živi med nami in z nami, zato je pomembno, da si pred njo ne zatiskamo oči, ampak se o tem odprto pogovarjamo, tudi s strokovnjaki. Veseli smo, da imamo zdaj tudi v našem kraju DPT. To je znak, da naša občina skrbi za krajane in da gre v korak s časom.«

 

David Krivec, generalni sekretar Združenja Spominčica, je povedal, da bo DPT v  pomoč osebam z demenco, ki se pogosto izgubijo, ne najdejo poti domov ali ne prepoznajo okolice, v kateri se znajdejo. Prav tako bo namenjena svojcem oseb z demenco, zaposlenim v trgovinah, bankah, lekarnah, knjižnicah, na pošti, policistom, gasilcem, patronažnim sestram in drugim, ki se pogosto srečujejo z osebami z demenco ali bi želeli vedeti več o tej bolezni možganskih celic.

Demenca je kronična napredujoča bolezen možganov, ki jo povzročajo spremembe na možganskih celicah, njeni prvi znaki so motnje spomina, mišljenja, orientacije, prepoznavanja, razumevanja, računskih in učnih sposobnosti ter govorjenja, izražanja in presoje. Z leti postanemo vsi na splošno bolj pozabljivi, kar pa še ne pomeni, da imajo vse starejše osebe demenco. O demenci govorimo takrat, ko prvi znaki postanejo tako pogosti, da motijo posameznikovo vsakdanje življenje.

 Občinska uprava, foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi