Sebastjan je odraščal v Horjulu, danes pa živi v Ljubljani. Ko je svet doletela pandemija in smo bili primorani ostati doma, je izkoristil prosti čas in se spustil v svet peke kruha. Doma je imel na razpolago prostor, naprej pa ga je gnala želja po ustvarjanju. Sebastjan je sicer študiral turizem, ko pa je ta posel nekoliko zamrl, se je odločil osredotočiti na druge stvari. Poglobil se je v specifike peke kruha z drožmi in začel širiti svoje dotedanje znanje. Zaposlil se je v butični pekarni z drožmi v Ljubljani, kjer se je spoznal z novimi tehnikami in eno leto izpopolnjeval znanje ter ga nadgradil s pridobljenimi izkušnjami. Po tem je za nekaj časa odpotoval v Španijo, ob vrnitvi pa v prej omenjeni pekarni ni bila več mogoča. Takrat se je odločil stopiti na svojo samostojno pot, s pomočjo družine in svojih bližnjih je prenovil in opremil prostor, kjer danes že peče izbrane dobrote. Renovacije so se začele marca, zatem je sledila še pekarska oprema. Stroji in pripomočki so moderni, pekarna pa pripravljena, da iz nje zadiši po svežem kruhu. Sebastjan je junija pridobil še certifikat NPK, s katerim uradno potrjuje svojo usposobljenost za izdelovalca kruha in pekovskega peciva.
Droži za okusen in zdrav kruh
Seb's bakery ponuja butične pekovske izdelke, ki prej kot na številu temeljijo na kakovosti. Uporablja sveže in kvalitetne sestavine, priprava pa je osnovana na uporabi droži. Gre za enostavno mešanico moke in vode v pravilnem razmerju, ki ob ustreznih pogojih in toploti sčasoma fermentira. Ta proces sprožijo mikroorganizmi, bolj natančno mlečnokislinske bakterije in divje kvasovke. Sebastjan ustvarja kruh, ki je ne samo okusen, temveč tudi zdrav in lažje prebavljiv. Fermentacija izboljša biološko razpoložljivost hranil, kar pomeni, da se iz hrane lahko bolje absorbirajo hranilne snovi in minerali. Droži nadomestijo kupljeni kvas, kruh pa je bolj obstojen in manj drobljiv, ima pa nižji glikemičnim indeksom ter bogatejši okus. Sebastjan z modernimi tehnikami in tradicionalnimi rokodelskimi spretnostmi pekovske izdelke mojstrsko oblikuje in poskrbi za njihovo končno kakovost.
V stalni ponudbi je približno 10 artiklov. Gre za različne vrste kruha, štručk in peciva, priložnostno pa se bo nabor tudi spreminjal. V prodaji je vse od pirinega kruha, baget, makovk, sirovk in bombetk za burger. Pri pecivu so na voljo cimetove rolice, čokoladni brownie piškoti in slani mafini. Izbor se bo nekoliko prirejal tudi glede na zimski in poletni čas.
Pekarni boste lahko oddali tudi svoje naročilo. Ker izdelki z drožmi potrebujejo več časa za fermentacijo testa, se bodo ta sprejemala najkasneje dva dneva pred prevzemom, do 16.00 ure. V naročilu bo treba sporočiti vašo izbiro in količino, ime ter telefonsko številko. To boste lahko storili preko:
e-maila: info@sebsbakery.com
Instagrama: @sebs_bakery
telefona: 051 243 968
Prave italijanske pice in delavnice peke kruha z drožmi za skupine
Priložnostno se bodo v butični pekarni v Horjulu pekle tudi čisto prave napoletanske pice, kar je lahko odlična popestritev za razne zabave ali praznovanja. Tako kot ostale pekovske izdelke, bo tudi te treba naročiti vnaprej, prevzelo pa se jih bo v pekarni. Sebastjan med storitvami ponuja še delavnice peke in priprave napoletanskih pic in kruha z drožmi. Ponudba se bo v prihodnosti postopoma razširila, na voljo bodo tudi foccachie in paninije. Nadgraditi se želijo tudi svojo opremo, med drugim bi dodali še laminator, ki bo izbiro pekovskih izdelkov obogatil z rogljički.
Vabljeni na otvoritev in degustacijo
Otvoritev Seb's bakery bo v petek, 1. 9., od 11.00 ure dalje, nadaljevala se bo tudi v naslednji dan, v soboto, 2. 9. Vabljeni ste, da na ta dan obiščete to novo butično pekarno na Stari cesti 13 v Horjulu, ki bo zagotovo navdušila s svojo izbiro okusnih in kakovostnih izdelkov. Za več informacij lahko spremljate njihove družbene medije (Instagram in Facebook) ali pa se obrnete na naveden e-mail naslov za morebitna vprašanja.
Besedilo in foto: Peter Kavčič