Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
14°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

V Horjul prihaja čebela velikanka

Lahko bi rekli, da gre za kar spektakularno novico. Naravnost iz zadnje svetovne razstave v Dubaju, kjer je bil znameniti EXPO, se bo maketa kranjske čebele ustavila tudi pri nas.
3D kranjica velikanka potuje, med drugim so jo že razstavili v pokrajinskem muzeju v Celju, na čebelerskem prazniku v dvorani Golovec prav tako v Celju, nato pa se seli še v Kamnik, Velike Lašče in seveda v Horjul, kjer bo razstavljena od 15. junija do 23. junija. Takoj zatem pa se seli v Sarajevo in Banjo Luko.

3D kranjica, fizični model čebele delavke Apis mellifera carnica, slovenske avtohtone kranjske čebele, je izdelan s 3D-tiskom in ima več kot 90-odstotno morfološko podobnost z resnično čebelo delavko. Za osnovo je služila prava kranjska čebela, do mikrona natančno slikana z Micro CT napravo. Maketa je izdelana v razmerju 100 : 1 in v dolžino meri 170 cm. Model združuje gibljive dele čebeljega telesa, devet animacij v slovenskem in angleškem jeziku.

Model je nastal ob slovenskem predsedovanju Svetu EU-ja, nato pa odpotoval še na svetovno razstavo Expo v Dubaj, kjer je vzbudil izjemno pozornost – v slovenskem paviljonu si ga je ogledalo skoraj milijon ljudi. Z razstave v Dubaju je orjaški model kranjske čebele pripotoval v Cankarjev dom, kjer je bil v Veliki sprejmni dvorani prvič na ogled v Sloveniji.

Projekt je v celoti slovenski: 3D-kranjica je plod slovenskega znanja, pri izvedbi je Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) sodelovala s slovenskim podjetjem Intri d.o.o. in oblikovalko Nino Oman. Za pobudo, idejno zasnovo in realizacijo projekta 3D-kranjice je zaslužen Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS), vodja projekta pri ČZS je Marko Borko. Koncept in izvedbo je usmerjala ČZS, prof. dr. Janko Božič z Biotehniške fakultete pa je bil na voljo za strokovno pomoč. Strokovna recenzija animacij: dr. Andreja Kandolf Borovšak, dr. Peter Kozmus, dr. Nataša Lilek in Tomaž Samec.

3D-kranjica je financirana iz sredstev Javne svetovalne službe v čebelarstvu.

Peter Kavčič, foto: Arhiv ČZ Slovenije

 

Oglejte si tudi