Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu in šoli

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki smo ga bomo obeležili v petek, 16. novembra. Ob tem so v horjulski osnovni šoli in v vrtcu otrokom kuharice pripravile zajtrk kot so ga nekoč jedli njihovi starši in stari starši.
Andreja Naglič Kumer, pomočnica ravnatelja je ob tem posebnem dnevu povedala kako pomembno je, da tradicionalnemu zajtrku posvečamo veliko pozornost: 'V teh dneh so otroci odkrivali pomen čebelarstva in se seznanili z zdravo lokalno pridelano hrano.  Danes, prav na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka, so otroke s svojim obiskom razveselili čebelarji in jim med drugim omogočili tudi opazovanje čebel v satovju, kar je bilo za otroke prav posebno doživetje. Zavedamo se, da iz majhnega raste veliko, zato otroke navajamo na zdrav način življenja in vzgajamo v duhu ohranjanja zdravega in čistega okolja.' 

 

V horjulski dolini so že od nekdaj doma čebele in prav je da tako ostane tudi v prihodnje. V občin nimamo velike industrije, tu je veliko gozdov in travnikov, kmetijstvo je pomembna dejavnost. Vse to prinaša odlične pogoje za dobro čebelarstvo in pridelan med največje kakovosti. Župan Janko Prebil je ob letošnjem tradicionalnem slovenskem zajtrku obiskal otroke v šoli in v vrtcu, ter jim to dejavnost skupaj s sodelavci predstavil tudi od blizu.

'V šoli imamo lepo urejen čebelnjak s petimi panji, za katerega skrbijo otroci iz čebelarskega krožka na osnovni šoli Horjul pod mentorstvom članov čebelarskega društva Dolomiti Polhov Gradec. Če bo vse potekalo po načrtu bomo kmalu bogatejši še za enega. Pri krožku aktivno sodeluje 10 otrok, ki so potem tudi vpeti v samo predstavitev medenega zajtrka v osnovni šoli in v vrtcu. Tako otroci pobližje spoznajo pomen samooskrbe in doma pridelane hrane ter dejansko razumejo kaj vse je potrebno, da dobimo hrano na mizo. Največ otok sodeluje v nižjih razredih, tja do petega razreda. Najprej skozi teorijo spoznavajo kaj sploh je čebela, kako deluje. V zimskem času torej bolj spoznavajo teorijo saj čebele mirujejo, v spomladanskem delu pa se odpravimo tudi ven v čebelnjak.'

Ker je varnost vedno na prvem mestu imajo vedno pri sebi tudi set za prvo pomoč, ki ga je priskrbela čebelarska zveza Slovenije, če bi prišlo do pika in alergijske reakcije pri kateremu od otrok in mu lahko tako takoj pomagajo. Kljub temu, da doslej ni bilo kakšnih zapletov pa previdnost nikoli ni odveč še dodaja Janko Prebil.

V letošnjem letu so v šolskem čebejnaku pridelali 30 kilogramov medu, ki so ga razdelili v šoli in v vrtcu v sklopu tradicionalnega slovenskega zajtrka. Deset kilogramov  medu pa so podarili tudi v čebelarskem društvu Dolomiti Polhov Gradec.

Besedilo in Foto: Peter Kavčič

 

Oglejte si tudi