Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

Tradicionalni blagoslov konj na Vrzdencu

Tisti starejši obiskovalci tradicionalnega blagoslova konj na god svetega Štefana še danes pomnijo, kako pomemben je bil konj nekoč na kmetiji. Bil je tako nepogrešljiv, kot je danes traktor. Zato je imel od vseh domačih živali prav konj vedno posebno mesto na kmetijah in najboljšo krmo.
V organizaciji Konjeniškega društva Zelena dolina iz Horjula je na god svetega Štefana 26. decembra na makadamu poleg gasilskega doma na Vrzdencu potekalo tradicionalno srečanje in blagoslov konj. Gre za dolgoletni običaj, ta navada namreč izhaja iz ljudske šege, ko so namesto konj blagoslavljali sol in jo nato dodali hrani in živalski krmi ter potresali po domu, vrtu in njivi. Po uvodnih nagovorih je sledil blagoslov, ki ga je opravil župnik Janez Smrekar.

Sledila je manjša pogostitev z domačimi dobrotami. Obiskovalci so lahko uživali v pogledu na zelo lepo urejene živali, saj so se mnogi lastniki še posebej potrudili in praznično počesali ter povezali grive. Otroci so navdušeno sedli na kočije podoživeli del življenja v starih časih, ko jim je konjska vprega pomenila pomoč pri delu ali omogočila prevoz.

Tone Zdešar, ki se vsako leto udeleži blagoslova s svečano okrašeno vprego, se v imenu konjeniškega kluba zahvaljuje vsem, ki imajo doma te živali in se skupaj z njimi udeležijo prireditve.

 

Peter Kavčič, Foto: Marjana Ojsteršek

Oglejte si tudi