Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Težave na stopalih nam povedo veliko o našem zdravju

Naše noge so nosilke našega telesa, ampak vseeno jim ne posvečamo dovolj pozornosti, dokler se ne pojavijo prve težave. Te so lahko pokazatelj različnih stanj v telesu. Tukaj je nekaj napogostejših težav, s katerimi se srečuje veliko mojih strank:

Občutek pekočih stopal

Lahko je le znak preobrementive zaradi hoje, dolgega stanja, neprimerne obutve … resnejši vzroki pa so lahko spremembe v delovanju živčnega sistema, težave z žilami, diabetes, pomanjkanje vitamina B, glivična okužba, alkoholizem …

Če težave niso prehude, si sami lahko pomagate tako, da noge namakate v kopeli, v katero dodate nekaj žlic grenke soli ali jabolčnega kisa. Noge namakate 10 min vsak dan, dokler ne čutite izboljšanja.

Mrzla stopala

Razlog da vas zebe v noge, bi lahko bil slabši krvni pretok, ki je lahko povezan tudi z visokim krvnim pritiskom, kajenjem, boleznimi srca, okvarjenim živčevjem zaradi diabetesa, slabokrvnosti itd.

Sami si lahko pomagate s toplimi kopelimi, debelejšimi nogavicami, z razgibavanjem ali masažo, ki spodbudi krvni pretok.

 

Zatečena stopala

Ponavadi je težava kratkotrajna in se pojavi zaradi povečane obremenitve (sploh v nosečnosti), ker ste predolgo stali ali v toplejšem vremenu. Če oteklina ne izgine, pa so razlogi lahko resnejši: preveč soli v prehrani, krčne žile, motnje v delovanju ledvic, srca, jeter itd. Vse to so razlogi, da je moteno odvajanje vode iz telesa.

Domača pomoč pri blagih težavah je počitek z podloženimi – dvignjenimi nogami, limfna masaža, uporaba bombažnih, ne pretesnih nogavic in oblačil, udobna obutev …

V kolikor težave vztrajajo dlje časa, je dobro, da se posvetujete z vašim zdravnikom.

 

Pedikas, nega rok in nog, Slovenska cesta 7, Horjul

Tel: 040/593-008

Barbara Smrtnik

Oglejte si tudi