Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Koreno znova zavzeli športni rekreativci

Horjul, 27. september – Kolesarski klub Zapravljivček je tudi letos uspešno izvedel tradicionalni športni dogodek 14. kolesarska dirka in 5. gorski tek na Koreno, v okviru katerega se je proti Korenu podalo petnajst gorskih tekačev in petinšestdeset rekreativnih kolesarjev.
Koreno je mnogim Horjulcem, pa naj si bo sprehajalcem, gobarjem, pohodnikom, gorskim tekačem ali kolesarjem, posebej blizu, saj se nanj povzpnejo dnevno ali le priložnostno, ali pa vrh s cerkvijo sv. Mohorja in Fortunata zgolj opazujejo skozi okno. Poseben odnos do tega vrha pa goji tudi Kolesarski klub Zapravljivček, saj se na Korenu odvija njihov največji dogodek v sezoni – kolesarska dirka. Letos so jo organizirali že štirinajstič zapored, petič pa so se kolesarjem pridružili tudi gorski tekači.

Na čudovito jesensko soboto, ko je bilo sonce v zenitu, so se pred startno črto pri prosvetnem domu najprej zbrali gorski tekači. Pisk je petnajstim tekmovalcem naznanil začetek tekme. Ravninski del trase je tudi letos sprva vodil skozi del Horjula, nato pa je asfaltno cesto zamenjala utrjena gozdna pešpot, ki se je vzpenjala vse do vrha. Dokaj strma steza, z nekaj skalami in koreninami, je od tekačic in tekačev zahtevala precejšnjo mero zbranosti in specifične tehnike teka. V tem se je med tekači najbolje izkazal Žan Korinšek, ki je s časom 0:16:55 postal tudi letošnji absolutni zmagovalec v teku, med tekačicami pa je najboljšo pripravljenost pokazala Petra Zoubek. Da leta niso nikakršna ovira za tek, sta dokazala tudi najmlajši tekač Blaž Prebil ter najstarejši Gorazd Petkovšek, ki sta, eden pri rosnih dvanajstih in drugi pri zrelih devetinštiridesetih, lahko le za zgled svojim sovrstnikom.

Kar veselo pa je bilo ta čas pred Športnim parom Horjul, kjer je na znak za začetek čakalo petinšestdeset rekreativnih kolesarjev in še nekaj več njihovih navijačev. Ob drugi uri se je zaslišal žvižg in kolesarji so se podali v dir, pri prosvetnem domu pa jih je prestregla uradna meritev. Organizatorji so letos pripravili 5,8-kilometrsko traso s 360-metrsko višinsko razliko. Vzpon je bil zahteven, a kolesarji niso klonili. Tudi najstarejši in najmlajši kolesar, šestinsedemdesetletni Milan Bahar iz KK Postojna in trinajstletni Gašper Čepon iz KK Zapravljivček, sta se pogumno spopadla s progo. A zmagovalec je bil le en – Klemen Remic iz ŠD Bambi, ki je v cilj prikolesaril s časom 0:14:45, v ženski konkurenci pa je s časom 0:18:11 vse svoje sotekmovalke ugnala Aja Opeka iz KD Branik Maribor. V obeh disciplinah pa je letos tekmovalo kar devet udeležencev, in sicer ena ženska in osem moških predstavnikov. Med ženskami je torej odličje dosegla edina predstavnica Petra Zoubek, med moškimi pa je zlato odnesel najmlajši predstavnik, Žan Korinšek. Vse rezultate iz sobotnega tekmovanja si lahko ogledate na spletni strani organizatorja dogodka: http://www.zapravljivcek.si.

Kot smo že vajeni, pa se je s športno prireditvijo uradno zaključila tudi akcija Vzponi na Koreno, v kateri je letos sodelovalo devetinštirideset kolesarjev. Udeleženci so skupaj opravili 769 vzponov. Zmagovalca oziroma najbolj vztrajna udeleženca akcije sta bila letos dva, in sicer Boštjan Zamejc in Gorazd Petkovšek, ki sta opravila vsak po 129 vzponov. S stotimi vzponi je drugo mesto osvojil vsakoletni udeleženec vzponov Branko Vrhovec, tretje mesto pa si je za triinosemdeset vzponov zaslužil Ludvik Leben.

Po zaključku tekmovalnega dela je pred kmetijo odprtih vrat Pr' Lenart na Korenu potekala še uradna podelitev odličij in praktičnih nagrad najboljšim v teku, kolesarski dirki in duatlonu ter najvztrajnejšim pri vzponih. S tem se je uradni del športne prireditve v organizaciji Kolesarskega kluba Zapravljivček zaključil, sledilo je še prijetno druženje na eni izmed najlepših razglednih točk v Horjulski dolini.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: M. Z.

Oglejte si tudi