Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Sama izdelala diatonično harmoniko

Bogdan Marolt, lastnik Zasebnega glasbenega centra Marolt, in Klemen Urbančič, mentor v Glasbeni šoli Marolt, sta marca izdelala lastno diatonično harmoniko.
Da bi izdelal lastno harmoniko, si je Bogdan Marolt želel že kar nekaj časa. To željo je posredoval Klemnu, ki je takoj ustvaril osnutek, in delo se je začelo. Vse lesene dele harmonike je Klemen izdelal sam, nekatere mehanske dele in glasilke pa sta kupila pri priznanem izdelovalcu glasilk in jih v glasbilo vgradila. V harmoniki je vgrajen prvovrsten resonančni les, posebnost Bogdanove harmonike pa je tudi, da je popolnoma naravna, saj je les premazan le z oljem.

Klemnov izračun izdelave je pokazal, da je za izdelavo ene diatonične harmonike potrebnih več kot 150 delovnih ur, če je v procesu nekaj več harmonik, pa se čas izdelave ene nekoliko skrajša. Ker je Maroltova harmonika unikat, jo je Bogdan ustrezno označil s svojim imenom in priimkom, na Klemnovi pa je zapisano njegovo domače, hišno ime. Tako je v Horjulski dolini nastal nov model harmonike z imenom Harmonika Čuk. Klemen ima doma za vse stroje in naprave, potrebne za izdelavo. Da je v svoji branži že stari maček, pa je dokazal že pred letom, ko je izdelal svojo baskitaro. Posebna kombinacija lesa jo uvršča med odlične unikate.

V izdelavi so že nove harmonike, ki bodo last Glasbene šole Marolt in si jih bodo učenci lahko izposodili. Sicer pa bo Klemen zagotovo rad prisluhnil vašim željam in vam izdelal harmoniko za odrasle ali otroke, ki vam bo najbolj ustrezala. Zagotovo si boste harmonike lahko ogledali tudi ob prazniku Glasbene šole Marolt, 9. junija na Turistični kmetiji Pr' Hlipč na Samotorici nad Horjulom. V Horjulski dolini je zagotovo glasba doma, o tem ni dvoma.

 

Oglejte si tudi