Oceni objavo

Prizidek vrtca Horjul nudi prijetno bivanje našim malčkom

Eden večjih projektov v lanskem letu je za občino Horjul še posebno dragocen in pomemben. Prizidek, ki so ga naredili horjulskemu vrtcu in predstavlja zagotovilo, da bodo družine doma, v tem okolju, kjer živijo, dobile možnost varstva in predšolske vzgoje.

Po tem, ko so poleti 2021 začeli z gradnjo, ki je bila nekaj posebnega zaradi vseh specifik ekološke gradnje, so v dobrem letu nove prostore z največjim veseljem že zasedli otroci in njihovi vzgojitelji.

Župan Janko Prebil, ki v tem prizidku vidi pomemben delček mozaika svetle prihodnosti za občino, je takole pojasnil ozadje in razloge, zakaj so se sploh odločili za širitev: ''Prostorska stiska in povečano število vlog za varstvo otrok v vrtcu Horjul so bili razlogi, da smo se odločili in poiskali rešitev, kako družinam v naši občini pomagati, da otroke lahko ustijo v varstvu tu v okolju, kjer so doma, kjer so tudi njihovi vrstniki. Z začetkom gradnje prizidka smo ta načrt začeli tudi zelo konkretno reševati. Pot ni bila lahka, niti kratka. Ampak sedaj, ko pogledamo, kaj vse smo uspeli narediti, smo lahko zadovoljni. Vse skupaj je trajalo malo dlje, saj je bil postopek pridobivanja sredstev, ustreznih soglasij in dokumentacije zahteven.

Ker gre za dokaj specifični prizidek z načinom gradnje skoraj 0-energijske stavbe, ki mora zadostovati določenim zahtevnejšim kriterijem, je bila tudi izbira izvajalca zahtevna. Izbrali smo cenovno najbolj primernega ponudnika z izkušnjami tovrstne gradnje, kjer so osrednji nosilni del predstavljali leseni in lepljeni elementi. Ob tem se tudi zahvaljujem podjetju Lesnina MG oprema d.d, Ljubljana za odlično opravljeno delo.''

Župan je spomnil tudi na to, da je bila širitev vrtca možna tudi zaradi urejenih protipoplavnih ukrepov, s katerimi so na občini lahko zagotovili dodatne igralne površine v okolici vrtca po standardih, ki jih predpisuje država.

Še nekaj besed o sami stavbi

Prva zgradba Vzgojno varstvene enote pri OŠ Horjul na Ljubljanski cesti v Horjulu  je bila zgrajena leta 2006, ko je vrtec pričel delovati s sedmimi oddelki ter skupaj 120 otroci. Število otrok v vrtcu je vsako leto naraščalo. Konkretno v šolskem letu 2020/21 je bilo v vrtec vključenih 161 otrok. S preureditvijo telovadnice v igralno skupino v letu 2017 pa se je izgubil pomemben prostor za igro otrok. V telovadnici so se namreč  izvajale skupne aktivnosti otrok, kot so delavnice, roditeljski sestanki in razne prireditve. 

Posledično se je pojavila potreba po zagotovitvi dodatnega prostora za igro otrok v obliki prizidka k obstoječemu vrtcu. Prizidek je zasnovan kot enoetažen, delno podkleten objekt.

V pritličju sta urejeni dve igralnici, garderobe, igralni hodniki, sanitarije, pralnica, likalnica, vhod ter vetrolov in stopnišče za dostop do kleti.

Neto površina  prizidka  znaša 349,49 m2. Pred učilnicami so urejene zunanje igralne terase v velikosti 56,68 m2. Klet je v velikosti 66,38 m2.

Objekt je načrtovan skladno z zahtevami aktualnih predpisov o učinkoviti rabi energije v stavbah. Prizidek predstavlja skoraj nič-energijsko stavbo. Prezračevanje zraka je urejeno preko rekuperacije, ogrevanje pa s pomočjo toplotne črpalke in talnega gretja.

Vrednost gradbenih del je skupaj znašala 814.980,94 EUR brez DDV oziroma 994.276,75 EUR z DDV.

Zaradi ekološke gradnje je bila sicer gradnja dražja kot običajno, vendar je Občina razliko uspela zagotoviti iz zunanjih virov:

Vrednost sofinanciranja s strani Ministrstva za izobraževanje znanost, kulturo in šport je bila zagotovljena v višini 282.999,91 evrov, medtem ko je vrednost sofinanciranja s strani EKO sklada znašala 143.540,00 evrov.

S tem je bila našim najmlajšim omogočena najkakovostnejša gradnja bivanja, po najvišjih evropskih standardih.

Tu je še kronološki pregled aktivnosti:

Začetek projekta: 21. 12. 2017

Gradbeno dovoljenje: 11. 3. 2020

Začetek gradnje: 21. 7. 2021

Uporabno dovoljenje: 20. 9. 2022

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi