Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Praznovali 40-letnico vrtca in občinski praznik

Horjul, 2. junij – Razigrano in veselo je bilo v večnamenski športni dvorani pri Osnovni šoli Horjul, kjer je potekala prireditev, s katero so v Horjulu obeležili 40-letnico vrtca ter občinski praznik.
Osrednje prizorišče je bilo tokrat v večji meri prepuščeno otrokom. Vse starostne skupine – Gosenice, Mravlje, Kresnice, Žabice, Pikapolonice, Murni, Metulji in Čebele – vseh 146 otrok je skupaj s svojimi vzgojitelji zapelo in zaplesalo. Za večino otrok je bil to prvi nastop pred tako številčnim občinstvom in dobro so se odrezali. Ne le aplavz, ki je sledil po vsaki izvedeni točki, pač pa tudi pohvale mamic in očkov, dedkov in babic ter vseh ostalih navzočih so kar deževale ter otrokom vlivale novega poguma in samozavesti za njihov naslednji korak.
Med nastopi malčkov je bil čas, namenjen besedam starejših. Povezovalka dogodka, vodja vrtca pri OŠ Horjul Andreja Naglič Kumar je že v uvodu prebrala štiridesetletni kronološki pregled organiziranega varstva v Horjulu. Vrtec je svoja vrata prvič odprl 17. oktobra 1977. V stavbo sedanje Občine Horjul, kjer so bili takrat vrtčevski prostori, je prvič stopilo 46 otrok, ki so bili sprava razdeljeni v dve skupini, tretja pa je bila namenjena izvajanju programa Male šole, ki je od uvedbe devetletne šole ni več. Z leti se je kraj širil in tudi potrebe po institucionalnem varstvu in vzgoji so se povečevale. Število oddelkov je naraščalo. Tako se je na začetku šolskega leta 2006 dejavnost predšolske vzgoje preselila v novo stavbo. Leta 2009 je bila zaradi številčnega vpisa otrok oblikovana 8. skupina, ki deluje še sedaj, ko vrtec obiskuje 146 otrok.

O kakovosti horjulskega vrtca, ki poleg ohranjanja tradicije vnaša tudi sodobna načela didaktike v delo z otroki, je v nagovoru spregovoril ravnatelj  in odgovorni v zavodu pri Osnovni šoli Horjul, pod okriljem katerega vrtec formalno deluje, Primož Garafol. Poudaril je, da je naložba v otroke in mladino, v omogočanje čim boljših pogojev za njihov razvoj, dolgoročno najboljša naložba za celotno družbo, ter pohvalil dejstvo, da se v Horjulu na področju vzgoje in izobraževanja vlaga s premislekom o nadaljnjem razvoju. Zahvalil se je ustanoviteljici Občini Horjul za posluh, staršem za dobro sodelovanje ter vzgojiteljem za trud, ki ga vlagajo v delo z željo, da otrokom ponudijo varno, prijazno in spodbudno okolje, da bodo zrastli v zdrave, zadovoljne, srečne ter ustvarjalne otroke, ki znajo razširiti svoja krila.

Zbrane je nagovoril tudi župan Janko Prebil ter občankam in občanom čestital ob praznovanju občinskega praznika, vsem ostalim pa voščil lep državni praznik. Ob obeležitvi 40-letnice organiziranega varstva se je zahvalil delavcem zavoda ter priložnost izkoristil za prelet dela, ki je bilo opravljeno v obdobju od lanskega občinskega praznika do danes. Nekaj besed je namenil še ciljem in načrtom za naslednje obdobje. Med drugim je dejal, da občina veliko truda vlaga v posodobitev in ureditev osnovne šole in vrtca, tako je v zadnjem letu pripravila projekte za ureditev gospodinjske učilnice in okolice osnovne šole, pripravlja dokumentacijo za posodobitev ogrevanja v vrtcu s toplotno črpalko ter snuje načrt o izgradnji prizidka za dva dodatna oddelka, ki sta zaradi vse večjega števila otrok potrebna.

Ob koncu uradnega dela je sledilo še vabilo ravnatelja in župana v prostore vrtca, kjer so vrata na široko odprle vse igralnice, v njih pa so otroci skupaj z vzgojitelji posebej za to priložnost pripravili zanimive razstave, s katerimi so skušali predstaviti različne dejavnosti vzgojnih področij. V uri veselega druženja, ki je sledila, so poleg vrtčevskih otrok, vzgojiteljev in drugih delavcev nastopili še mešani pevski zbor Prosvetnega društva Horjul ter šolski pevski zbor z glasbeniki. Vsi so goste popeljali v svet otroštva, igrivosti in ustvarjalnosti. Morda jim je za trenutek uspelo pozabiti na svet odraslih in se prepustiti otroški sreči; k temu jih je nagovarjala tudi zaključna pesem Ko si srečen.


Nadja Prosen Verbič, foto: NPV

Oglejte si tudi