Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Poskrbljeno za več varnosti na otroškem igrišču

Horjul – Igrišče pri vrtcu Marjetica v Horjulu ima od začetka letošnjega poletja nekoliko spremenjeno in dopolnjeno podobo.
Vsepovsod nas zdravstveno osebje in strokovnjaki obveščajo, naj se ne izpostavljamo sončnim žarkom, še posebno ne v času najvišjih temperatur. In glede na to, da je bilo letošnje poletje izjemno vroče, so v horjulskem vrtcu še pravi čas poskrbeli za dodatne ukrepe, ki prispevajo k večji varnosti otrok. Uredili so namreč zasenčitev peskovnikov – delo je opravilo podjetje Boja Mitja Bobnar, s. p. Že jeseni pa je izvajalec GP Lončar, d. o. o., opravil izkop in druga pripravljalna dela (drenaža, odtoki) za novo podobo zunanjega igrišča pri vrtcu. Čez zimo se je tako teren utrdil in zgodaj pomladi so delo nadaljevali s postavljanjem škarpnikov okrog igral ter z nasutjem od 4- do 8-milimetrskega peska v debelini 30 centimetrov, in sicer pod vsemi večjimi kombiniranimi igrali.

Nova podoba igrišča je stala okrog 18.000 EUR, pokrila pa se je s sredstvi občine in šole. Najpomembnejše pri tem pa je, da so igrala zdaj nameščena skladno z evropskimi standardi ter normativi in minimalnimi tehničnimi pogoji za prostor in opremo vrtca, ki prispevajo k večji varnosti otrok. "Varnost otrok je za nas najvažnejša," rad poudari ravnatelj Primož Garafol, ki ima v teku že nove projekte. Tudi ta je za varnost otrok zelo pomemben. Gre namreč za evakuacijsko pot iz zgornje telovadnice, za kar se načrtuje izdelava posebne železne konstrukcije. "Trenutno smo v fazi pridobivanja projektne dokumentacije," stanje opiše ravnatelj.

Sicer pa je večji del varnosti odvisen od zaposlenega osebja – vzgojiteljic in njihovih pomočnic, ki z otroki preživljajo dneve. "Otroci se v najbolj vročih poletnih mesecih na zunanjem igrišču gibljejo le do 10. ure oziroma 10.30, potem pa igro in program izvajamo v notranjih ali drugih senčnih prostorih," prijazno pojasni Majda Keršmanec, vodja vrtca, in nadaljuje: "Prav tako v poletnih dopoldnevih, ko je v vrtcu navadno prisotna le dobra tretjina otrok, pogosto izvajamo razne vodne igre ali se kopamo v bazenčkih, saj je za te vrste iger potreben nekoliko večji nadzor. Ob popoldnevih pa otroke pripravljamo na novo okolje, ki bo nastalo septembra. Veliko se pogovarjamo o novih skupinah, ki se bodo oblikovale z novim šolskim letom." Septembra bo namreč vrtec sprejel 35 novih otrok; tako bo tudi letos vanj vpisanih 149 otrok. Zavrnili so le osem vlog in še te so bile, po besedah pomočnice ravnatelja, neskladne s pogoji za vpis.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi