Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Teden otroka v vrtcu Horjul

Prijetno in zabavno je bilo ustvarjati in sodelovati v delavnicah ter drugih dejavnostih, ki smo jih izvajali v tednu otroka, od 7. do 11. oktobra. Vanje so se vključevali otroci in odrasli vseh skupin v vrtcu.
Delavnica z milnimi mehurčki

Otroci so se lahko zunaj, na terasah pridružili delavnici z milnimi mehurčki, na kateri smo ustvarjali velikanske milne mehurčke. Pripravili smo tekočino iz glicerina, detergenta in vode. Otroci so v tekočino pomočili prerezano plastenko, pihnili skozi manjšo odprtino na plastenki in zabava se je začela. Po nekaj poskusih je prav vsem otrokom uspelo, potrebovali so le nekaj potrpežljivosti. Nastajali so veliki, večji in na koncu velikanski mehurčki. Otroci so bili navdušeni pri pokanju mehurčkov. Tudi najmlajši so uživali, ko so lahko lovili, pihali in pokali milne mehurčke. Vztrajnost otrok je pripomogla k ustvarjanju prave "Dežele milnih mehurčkov".

 

Lutkovne delavnice

Lutke lahko izdelamo v mnogih oblikah in velikostih. Vsem pa je skupno, da jih imajo otroci radi. Tokrat smo lutke pričarali na svojih dlaneh in prstkih. Z barvami za poslikavo kože smo lutke naslikali na roke. Z njimi so otroci pripravili prave predstave ali pa se le "pogovarjali". Tudi najmlajšim so narisani palčki izvabili nasmeh na obraz, najstarejši otroci pa so z lutkami zapeli nekaj pesmic.

 

Likovne delavnice

Trganke z jesenskimi motivi

Na likovni delavnici smo izdelovali trganko z jesenskimi motivi; otroci so izbirali med gobico, drevesom in hruško. Ob dejavnosti so se otroci sprostili in pokazali svojo vztrajnost. Nekateri so izdelali celo več izdelkov, vsi pa so se trudili po svojih močeh, tako da je nastalo veliko lepih izdelkov. Zanimivo se jim je zdelo tudi druženje z otroki iz drugih skupin, saj je dejavnost potekala za vse otroke v vrtcu. Lepo je videti nasmejane in zadovoljne obrazke, ki radi ustvarjajo.

 

Oblikovanje slanega testa

Slano testo je poleg plastelina, das mase in gline zelo prijetno za obdelavo in tudi koristno za razvijanje spretnosti rok in prstov. Testo, ki smo ga oblikovali v delavnici, smo obarvali z naravnimi barvili.

Najmlajši otroci so s prstki drezali v testo in ga stiskali. V veliko zadovoljstvo jim je bilo občutenje testa. Malo starejši otroci so uživali ob gnetenju, rezanju, valjanju, odtiskovanju predmetov v testo, izdelovanju klobas in kačic ... Najstarejši otroci pa so že lahko izdelali različne živali, šopke, hrano in druge figure. Drug pri drugem so si ogledovali izdelke in bili nanje upravičeno zelo ponosni. Med ustvarjanjem je med otroki potekal sproščen pogovor, prepleten s smehom in petjem.

 

Gozdne krone iz jesenskih listkov

Na eni izmed delavnic so otroci izdelovali gozdne krone iz jesenskih listkov. Zaradi slabega vremena so delavnice potekale po skupinah. V prvi starostni skupini smo delavnico izvedli v avli, kjer so otroci ob pomoči vzgojiteljic lepili jesenske listke kostanja, hrasta in bukve na papirni trak, ki smo ga speli v krono. Otroci so ob tem z različnimi čutili spoznavali del narave; vonjali so jesensko listje, ga tipali, opazovali različne oblike in barve ter na koncu izdelali uporaben izdelek, ki je služil kot pokrivalo. V njihovi domišljiji je predstavljal krono, ki jo nosijo gozdne vile in gozdni škratki. Ob izdelovanju smo prepevali različne otroške pesmice, med njimi tudi Enkrat je bil en majhen škrat.

V drugi starostni skupini so imeli otroci delavnice v svojih igralnicah. Tudi njihovi izdelki so burili otroško domišljijo; bili so kralji gozda in gozdne vile, ki plešejo v dežju …

 

Ježki v gozdu – mešana tehnika

Otroci so izdelovali frotaž iz jesenskih listov. Na pobarvan list z jesenskimi listi so obrisali ježka. Potiskali so ga z rjavo barvo, ki so jo nanašali z vatirano palčko.

Zaradi slabega vremena je delavnica potekala po skupinah. Vzgojiteljice so zahtevnost dela prilagodile starosti otrok. Tako so najmlajši otroci le obrisali ježka ob pomoči vzgojiteljice in ga potiskali s prstki.

 

Plesna delavnica

Ker naši otroci radi plešejo, smo imeli tudi letos plesno delavnico. Ob različnih plesih smo preživeli zabaven dopoldan. Vzdušje je bilo prijetno, sproščeno in veselo. Otroci so sodelovali v skupnih plesih, plesu v paru in individualnem plesu. Ob plesnem ustvarjanju so pridobivali občutek za veselje in sprostitev ob plesu ter spoznavali različne plese.

 

Dramatizacija pod medvedovim dežnikom

Otroci si zelo radi ogledajo dramatizacijo vrstnikov. Letos so jih najstarejši otroci razveselili z dramatizacijo pravljice Pod medvedovim dežnikom. V pravljici medved za rojstni dan dobi velik dežnik. Na deževen dan gre na sprehod v gozd, tu pa se razpleta zgodba o prijateljstvu med gozdnimi živalmi.

 

Igre z baloni

Barve in lahkotnost so stvari, ki otroke pri balonih zelo privlačijo. Ob igrah z njimi so se otroci sprostili in nasmejali. Otroci starejših skupin so imeli igre organizirane v telovadnici vrtca, otroci mlajših skupin pa v avli in igralnicah. Zanimivo je opazovati otroke, kako se trudijo hitro prenesti, podati, potisniti ali odbiti balon, ko jim pa ta ves čas polzi iz rok in odtava v prostor, ter njihovo neizčrpno domišljijo pri spontanih igrah z baloni. Seveda je kakšen balon med igro tudi počil. Ker pa smo imeli za take primere dovolj rezervnih balonov, med otroki ni bilo solza in žalosti, temveč le dobra volja.

 

Vzgojiteljice

Oglejte si tudi