Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Za učence počitnice, za učitelje in ravnatelja delo

Mesec julij je pred nami – za osnovnošolce se je šolsko leto končalo in začele so se težko pričakovane počitnice. Učenci so prav gotovo torbe že pospravili v kot ter možganom dali prosto pot. Učilnice že samevajo, v šolskih kabinetih, zbornicah in pisarnah pa je še najti učitelje, ki zaključujejo poročila o delu, projektih in drugih dejavnostih ter že snujejo program dela za naslednje šolsko leto. Delo ravnatelja je podobno, le da je njegov pogled širši in celostnejši. O poteku preteklega šolskega leta in smernicah za prihodnje leto sem se pogovarjala s Primožem Garafolom, ravnateljem Zavoda Osnovna šola Horjul, pod okrilje katerega spadata osnovna šola Horjul in vrtec Marjetica.

"Preteklo šolsko leto smo uspešno zaključili," pove in doda: "Za učence so tu počitnice, nas pa čaka še nekaj dela." Zadovoljen je in ponosen na rezultate, ki so jih učenci dosegli skupaj z učitelji oziroma mentorji, in upa, da bo prihodnje leto vsaj tako uspešno. Zato posebnih sprememb ne bo, uvedli bodo le nekatere spremembe in dopolnila pri prednostnih nalogah in razvojnih možnostih šole. Tako osnovna šola kot vrtec pa velik poudarek namenjata (obšolskim) dejavnostim, projektom in drugim aktivnostim, ki pomenijo velik doprinos k otrokovemu razvoju in razgledanosti. Na šoli vsako leto izvedejo več projektov, v katerih učenci zelo aktivno bogatijo svoje znanje in izkušnje na različnih področjih – zdravega življenja, ekološke ozaveščenosti, znanja tujih jezikov, strpnosti in poznavanja tujih kultur, poznavanja lastnega kulturnega izročila, literarnega in likovnega ustvarjanja, medsebojne pomoči med generacijami ipd. Večino dejavnosti bodo nadaljevali tudi v naslednjem šolskem letu, saj so izjemno zanimive in poučne, zato pa so se znašle tudi na seznamu predstavljenih.


Projekti osnovne šole

Sonce v domu – V okviru projekta Sonce v domu so na šoli pred osmimi leti začeli z učenci načrtno ohranjati naravno povezanost med generacijami. Sonce v domu zdaj ni več projekt, temveč stalnica kakovostnega sožitja, saj veliko otrok in mladostnikov vseh starosti preživlja prosti čas s starostniki iz Centra starejših občanov, pri čemer se bogatijo z dragocenimi izkušnjami, sami pa prinašajo v dom sonce mladosti.

Simbioza – V duhu prostovoljstva in medgeneracijske solidarnosti se je osnovna šola pridružila skrbi za računalniško opismenjevanje starejših v vseslovenskem projektu Simbioza.

Medpredmetne povezave v vseh triadah – V želji po hitrejšem in učinkovitejšem prenosu znanja, boljših uspehih in boljšem pomnjenju izvajajo medsebojno pomoč sovrstnikov pri učenju in opismenjevanju.

Krepitev bralne pismenosti – Glede na ugotovitve, da otroci vse redkeje obiskujejo knjižnice, so se odločili, da spodbudijo željo po branju. Dejavnost bodo prilagodili starosti otrok.

Spoznaj Slovenijo – Učitelji bodo pripravili novo strategijo ekskurzij, naravoslovnih dni in šol v naravi ter pregledali možnosti učinkovitejšega spoznavanja Slovenije.

Pester in raznolik je tudi seznam interesnih dejavnosti, ki obsegajo glasbene, športne, dramske, jezikovne, naravoslovne, ustvarjalne, računalniške in obrtne krožke.

 

Vrtčevski projekti

Mali sonček – Projekt, ki so ga letos vpeljali na novo, je namenjen otrokom od drugega do šestega leta. Vanj so se vključile vse skupine, razen najmlajših. Njegov cilj pa je obogatiti program na področju gibanja; poudarek daje igri in vadbi, ki naj bo prijetna in prilagojena otroku.

Punčka iz cunj – V projektu, ki ga vodi Unicef, sodelujejo že nekaj let. Izdelali so 3 punčke iz cunj in jih podarili vodji, ki punčke proda, z vsakim prodanim izdelkom pa enemu otroku omogoči cepljenje proti šestim nalezljivim boleznim v nerazvitih deželah. Letos so se že razveselil prve povratne informacije. Pisala je gospa, ki je punčko iz cunj kupila; sporočila jim je, da punčka krasi njeno pisarno.

Glede na pestrost dejavnosti in projektov se zna zgoditi, da bo horjulskim osnovnošolcem med počitnicami postalo dolgčas po šoli. (Naj velja to bolj za šalo kot zares.) Če jih že ne bo preganjala želja po ponovnem srečanju s sošolci in prijatelji ter šolskimi klopmi in hodniki, pa jih bo v šolo prav gotovo gnala zvedavost, kako je videti nova šola. Zakaj nova? Ker bo septembra zažarela v novi podobi. Med počitnicami se bodo namreč opravljala razna sanacijska dela – menjala se bodo okna, polagala se bo izolacija, zamenjala se bo fasada idr. S to veselo novico je ravnatelj zaključil najin pogovor, učencem pa je namenil še kratko misel ...

 

Nadja Prosen Verbič

 

Drage učenke, dragi učenci!

Počitnice so tu in z eno nogo ste že nekje drugje, pa vendar.

Večinoma ste bili skozi celotno šolsko leto marljivi in si zaslužite nekaj brezskrbnih tednov. Dobro jih izkoristite, naužijte se prostranosti travnikov, morja, gozdov ter si naberite moči za novo šolsko leto.

Preden pa čisto pozabite name, bi rad z vami delil še misel in želim, da bi vas spremljala – tako devetošolce, ki ste letos odleteli v svet, kot ostale, ki se jeseni ponovno vračate.

"Bodi dober, pa boš modrejši kot moder, lepši kot lep in boš srečen in vesel."

(Fran Milčinski)

Prelepe počitnice vam želim!

 

Primož Garafol, ravnatelj

 

Oglejte si tudi