Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Slovesna otvoritev nove čistilne naprave

Voda je naše največje bogastvo in če ne bomo skrbeli za čiste vodotoke bo zanamcem ostalo bolj malo od narave, ki jo poznamo danes mi. V občini Horjul so bili med prvimi, ki so zaznali potrebo po kanalizaciji a ta stara čistilna naprava zaradi dotrajanosti in premajhnih kapacitet ni več služila svojemu namenu. Zato je bila ena od najvišjih prioritet občinske uprave in župana Janka Prebila, da se uredi sodobno kanalizacijsko omrežje in poskrbi za čiste vodotoke.
Slovesna otvoritev je bila 22. junija, torej v tednu, ko je občina Horjul praznovala jubilejno 20. obletnico ustanovitve. Tudi to kaže na dejstvo kako pomembna je za vse nas skrb za čisto okolje.

Po pozdravu vsem prisotnim je župan Janko Prebil opisal kako pomembna je bila odločitev, da so se odločili za tako velik korak: 'Z delom se je začelo že leta 2013 in danes se zahvaljujem takratnem županu Janiju Jazbecu, da je zaznal to potrebo in s svojim vplivom  pregovoril Štefana Stanovnika, da se je najprej pridobilo zemljišče, nato pa začelo s projektiranjem nove čistilne naprave na tej lokaciji. Zahvaljujem se tudi Holdingu Ljubljana, da so prepoznali naše potrebe in tudi finančno podprli izgradnjo čistilne naprave. Rok za izgradnjo je bil postavljen in je znašal 300 dni, lahko rečem, da nam je uspelo, da smo se ga v precejšnji meri držali, nekaj malega nam je na koncu povzročalo težave  le slabo vreme ob koncu zime. V tednu pred otvoritvijo smo opravili tudi mokri zagon in lahko rečemo, da vse deluje tako kot je treba. Sedaj gremo naprej v pridobitev uporabnega dovoljenja in nova čistilna naprava bo lahko začela s poskusnim obratovanjem. Zatem bomo prešli v fazo razgradnje stare čistilne naprave. Po tem sledi še priklop kanalizacijskega omrežja Zaklanec, računamo da najkasneje do novembra ali začetek decembra. Sledilo bo tudi urejanje in premostitev Ljubgojnščice in pločnika ter ceste. Smo tudi v fazi pridobivanja potrebne gradbene dokumentacije za izgradnjo mostu do Metrela, saj želimo tovarni Metrel Mehanika omogočiti čim bolj nemoteno delovanje in uspešno poslovanje še naprej.'

Zadnje kanalizacijsko omrežje se bo gradilo še v Žažarju. To bo zadnja investicija v občini Horjul, da se uredi problematika odpadnih voda in kanalizacijske sisteme.  Vsi ostali objekti bodo uporabljali ali male čistilne naprave ali tri pretočne greznice, a tu čakajo še na odločitev države, da poda svoje zahteve in usmeritve.

Po slovesnem govoru Župana je sledil še nagovor predstavnikov Javnega Holdinga Ljubljana, upravljalca čistilne naprave in izvajalca del. V družbi direktorice Javnega Holdinga Ljubljana Zdenke Grozde in direktorja sektorja vodovoda v podjetju VOKA Jožeta Tomeca je župan Janko Prebil svečano prerezal trak in povabil goste otvoritve, da si od blizu ogledajo to novo in izredno pomembno pridobitev v občini Horjul. Za blagoslov nove čistilne naprave je poskrbel župnik Janez Smrekar.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi