Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
25°C
8°C
Oceni objavo

Predstavitev projekta knjižnica Kristine Brenk – Matičkove hiše

Eden od prihodnjih projektov za oživitev starega dela Horjula in predvsem za ohranjanje kulturne dediščine v občini bo tudi ureditev hiše Kristine Brenk. Občina je namreč že začela vse uradne postopke, da se v tej hiši, ki je za Horjul zgodovinskega pomena, uredi knjižnica.
Eden od motivov je tudi ta, da želijo s tem počastiti veliko urednico, pisateljico in prevajalko Kristino Brenk, ki se je v tej hiši rodila in je s svojim delom pustila izjemen pečat v slovenski literaturi. Ker želijo hiši, ki žal propada, vnesti novo življenje in namen, so se posvetovali s strokovnjaki in na podlagi ugotovitev sklenili, da je najboljša rešitev, da se na tem mestu uredi nova knjižnica.

Zaradi strnjenega naselja je namreč primerna mirna dejavnost, s čimer se strinjajo tudi sosedje. V ta namen bo urejena knjižnica, sejna soba in prostor za počastitev Kristine Brenk. Župan Janko Prebil: ''Za ta korak smo se odločili, ker želimo mladim in ostalim občanom ponuditi kvalitetne prostore za druženje, preživljanje prostega časa in društveno dejavnost. Prav tako želimo sprostiti obstoječe prostore v knjižnici, ki so premajhni za današnje potrebe. Naša vizija je urediti nadomestno sodobno gradnja z upoštevanjem spoštovanja kulturne dediščine in obstoječimi gabariti in videzom a s pridihom sodobnosti'' še dodaja župan. 

Projekt bo usklajen s strokovnimi službami in pristojnimi deležniki: ZVKD, Mestna knjižnica Ljubljana in ostali vpleteni.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi