Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Poglobljeni intervjuji o Kristini Brenk

Občina Horjul je v sodelovanju z Agencijo Nea Culpa v mesecu maju 2023 opravila več poglobljenih intervjujev z zaposlenimi v Mestni knjižnici Ljubljana in Mladinski knjigi ter posamezniki, ki so tudi osebno poznali Kristino Brenk in dobro poznajo njeno delo. Seveda vse skupaj z namenom, da bi zbrali kar čim več koristnih informacij pred prenovo njene rojstne hiše v Horjulu.
S tem se je nadaljevala s priprava vsebinske strategije za prenovo Matičkove hiše, rojstne hiše vsestranske kulturne osebnosti Kristine Brenkove (* 22. oktober 1911, Horjul, † 20. november 2009, Ljubljana). Naj spomnimo, da je Matičkova Kristina (rojena Vrhovec, poročena Brenk) v Horjulu preživela prvo desetletje življenja in je prav zgodbe iz teh krajev črpala tudi za svoje bogato avtorsko delo, ki ga je pustila za seboj. V Matičkovo hišo ob potoku se je rada vračala tudi kasneje. Poznamo jo kot slovensko pisateljico, pesnico, dramatičarko, prevajalko Pike Nogavičke, urednico legendarnih zbirk Čebelice in Zlate ptice, soustanoviteljico založbe Mladinska knjiga, Cicibana in tekmovanja za Bralno značko. 

Občina Horjul sedaj že nekaj let dela na projektu obnove domačije, ki jo želi čim bolj smiselno umestiti v današnji prostor in čas ter seveda skozi zgodbo, ki jo bo hiša pripovedovala priskrbeti veliko in pomembno dodano vrednost Horjulu.

Peter Kavčič

Foto: občinski arhiv

Oglejte si tudi