Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
19°C
JUTRI
34°C
20°C
Oceni objavo

Očetova mojstrovina zopet na ogled postavljena

V soboto, 7. 1. 2024, smo se sorodniki zbrali, da to prenovljeno prelepo okno-zvezdo vsem na ogled postavim, ki jo je moj oče Matevž leta 1937 izdelal in je bila potem posvečena leta 1938 na otvoritvi kulturnega hrama, ki je bil namenjen za širjenje kulture in zavednosti Slovenstva v takratnih časih. 
Ta zvezda je predvsem spomin na očeta Matevža. Zamislila in zasnovala sta jo skupaj s tedanjim župnikom Francem Nastranom in jo je potem oče umetelno in ročno izdelal. Župnik Nastran je bil leta 1941, na začetku vojne, s strani takratne fašistične komande zaradi tega okna odpeljan na zaslišanje na Vrhniko. Očitno je s svojo bistrostjo in argumenti znal prepričati celo okupatorja, kaj je resnični pomen tega simbola. Njega so spustili in okno je preživelo vojno. Preživelo je burno vojno obdobje, burne povojne čase in tudi tako težko pričakovano osamosvojitev. Pa vendar, ker vsi ne razumejo bistva pomena in nastanka zvezde in okna, so ga morali novi politiki v svoji kratkovednosti odstraniti in s tem Horjul osiromašiti za zgodovinsko umetelno stvaritev. 
Peterokraka zvezda je eden izmed najbolj osnovnih, arhetipskih simbolov, ki se skozi zgodovino pojavlja že od meglenih dob davnine. V stari asirski kulturi je bila simbol boginje Ištar, personifikacija planeta Venere. Skozi zgodovino so peterokrako zvezdo velikokrat uporabljali kot simbol duhovne ali vojaške nadmoči, zato jo še danes srečujemo na uniformah policije ali vojaštva širom sveta. Vedno pa je ta simbol predstavljal pozitivno sporočilo.
Pentagram, kakor je zasnovan v oknu, nikakor ni isto kot rdeča peterokraka zvezda, ampak je pravzaprav čisti univerzalni geometrijski lik. Njegova odlika je, da se ga da narisati z eno potezo in v razmerjih njegovih stranic in presekov dobimo posebno razmerje, tako imenovani zlati rez, ki je ključ do klasične estetike in se neštetokrat pojavlja v razmerjih v stvarstvu, naravi in posledično tudi v umetnosti in arhitekturi. Pentagram tudi ponazarja človeško telo (glavo in štiri ude), torej človeka, vpetega v Kozmos, njegovo Zvezdno pokolenje. In to, če rečemo duhovno, kot božjo iskro, ali znanstveno, kot bitje, narejeno iz zvezdnega prahu. Zaradi svoje izjemne simbolne povednosti je bil in je uporabljan v premnogih obredih in okultizmu kot zaščitni simbol, ključ za komunikacijo z duhovnimi sferami, božji lik. Visoko ga je cenil grški mislec in matematik Pitagora, ki ga je imenoval “higieo”, kar je pomenilo isto kot zdravje in celovitost. Predstavljal mu je poroko Zemlje in Nebes. Današnji izraz higiena izhaja od tam.
V času naših prednikov je bil pentagram poznan kot Zvezda Mora, ki so ga risali na stavbe in še raje na zibelke, da so s tem klicali zaščito pred zlimi silami. Trdovratno se je ohranjal v senci prihajajočega pokristjanjenja kot znak verovanja v sile duhovnega sveta, ki jih nova religija ni pokorila.
Pentagram v okroglem obodu je združitev dveh likov, ki skupaj sporočata univerzalno dobrohotno enost, v sveto dobro, h kateremu mora težiti človeški duh. Kot taka sta bila sijajna, vizionarska in brezčasna kombinacija, izbrana za dekoracijo v oknu kulturnega doma.
A žal se je zgodilo, kar se je. Hvala bogu sem to okno rešil in s tem del zgodovine Horjula. K sreči je sedanje vodstvo Prosvetnega društva Horjul, predvsem predsednik Klemen Černigoj, razumelo pobudo in mi je dovolilo to okno-zvezdo, ki je ležala na podstrešju kulturnega doma, vzeti k sebi. Potem sem zaprosil prijatelja Primoža Bizjana, da je s svojim vedenjem in videnjem temu mizarsko steklarskemu izdelku mojega očeta dal nek brezčasni pomen, kar mu je tudi zelo dobro uspelo. Zvezda je v novi podobi dobila nov obraz in novo sporočilno moč. Kraki predstavljajo štiri svete strani neba: vzhod, jug, zahod in sever. S tem se spogleduje s šamanskim, poganskim uvidom prostora oz sveta. V krakih so upodobljene štiri osnovne živalske skupine: riba, ptica, sesalec in plazilec in v pokončnem kraku človek. Barve: rumena, črna, bela in rdeča pa predstavljajo štiri rase. Celotna misel umetnine govori, da smo vsi otroci istega izvira in si delimo isti planet, isto zgodbo.
Želim si in sem prepričan, da bo očetova mojstrovina v novi podobi krasila to pročelje večno in bodo moji zanamci znali ceniti ter ohraniti delo in pomen te prekrasne zapuščine.

DZ

Oglejte si tudi