Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
13°C
PET.
14°C
10°C
Oceni objavo

Žegen za zdravje in dobro letino

Vrzdenec, 26. december – Na slovenski državni praznik in praznik sv. Štefana je Konjeniško društvo Zelena dolina tudi letos z blagoslovom konj na Vrzdencu oživilo tradicijo praznika.
Letos je decembrsko sonce privabilo številne ljubitelje konj, ki so občudovali lepo skrtačene in negovane konje ter posebej za to priložnost okrašene konjske vprege. Župan Janko Prebil je v nagovoru izpostavil, kako pomemben člen na kmetiji je bil konj nekoč, saj je bil nepogrešljiv pri delu na polju in v gozdovih ter pri prevozu ljudi in blaga, danes pa predstavlja le dodatno ponudbo na kmetijah ter predvsem veliko veselje za lastnike.
Blagoslov konj ter soli in kruha, v zahvalo za dobro opravljeno delo in s priprošnjo svetemu Štefanu za zdravje živine, je opravil horjulski župnik Janez Smrekar, ki je vsem zbranim, tako kot prej župan, zaželel blagoslovljene praznike ter vsega dobrega v prihajajočem letu. Sprehodil se je po parkirišču, ki je tokrat spominjalo na stare čase, saj so bila tam »parkirana« vprežna štirinožna »vozila«. Z blagoslovljeno vodo je pokropil konje, ki so simbolično pod zob dobili nekaj kruha in soli, ter se spomnil naravnih nesreč, ki so pestile preteklo leto, in prosil za dobro letino. Vsi obiskovalci pa so »v lon« prejeli koledar Konjeniškega društva Zelena dolina, ki jih bo na prijetni dogodek lahko spominjal prav vsak dan v novem letu.

 

Nadja Prosen Verbič, foto: npv

Oglejte si tudi