Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Konjeniški praznik

Horjul, 4. september – Konjeniško društvo Zelena dolina je tudi letos pripravilo za svoje člane in vse ljubitelje konj dogodek, ki so ga poleg vsakoletne povorke obogatili še s predstavitvijo in ogledom desetih različnih pasem konj. Po njej je že tradicionalno sledilo veselo druženje, tokrat ob zvokih ansambla Saše Avsenika.
Konjeniški praznik v Horjulu, ki ga vsako leto obišče velika množica ljubiteljev konj, se je tudi letos začel s slovesno povorko. Štiri vprege in petnajst jahačev se je s parkirišča pri podjetju Metrel podalo na horjulske ulice do domačije Pr' Bitenc, kjer se je odvijal program.
Na predstavitvi, ki je bila zanimiva in nadvse poučna novost letošnjega dogodka, je sodelovalo deset različnih pasem konj: lipicanec, slovenski hladnokrvni konj, posavec, frizijec, šetland poni, quater, appalossa, paint, haflinger in kasač. Vse pasme konj so se posamično sprehodile po priložnostnem poligonu, medtem pa so gledalci o njih lahko izvedeli marsikaj zanimivega, pasemske lastnosti, opis in navade, in sicer od strokovnjakov – predstavnika konjeniškega društva Zelena dolina Mateja Lončarja, predstavnice organizacije SIQHA Lane Kanalec ter predsednika Združenja rejcev lipicancev Marka Avšiča. Gledalci so z zanimanjem občudovali na videz tako različne pasme konj, ki pa so vsakič znova potrjevale splošno znana dejstva, da je konj izredno čuteče, elegantno in inteligentno bitje. Nekaj tega so lahko občutili vsi tisti, ki so se morda prvič povzpeli na osedlanega konja, se popeljali s konjsko vprego ali pa se konju zgolj približali in ga prijazno pobožali. Ponujeno priložnost so na konjeniškem prazniku izkoristili predvsem otroci, ki se jim je pristen stik s konjem lahko za vselej vtisnil v spomin.

Drugi del dogodka je bil namenjen veselemu druženju. Za dobro voljo in ples so poskrbeli člani ansambla Saše Avsenika, člani konjeniškega društva pa za to, da nihče domov ni odšel lačen ali žejen.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: Jure Burjek

Oglejte si tudi