Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Maja pomislimo na naravo in čisto okolje

Spoštovane občanke in občani, 22. aprila smo obeleževali svetovni dan Zemlje. 20. maja, na rojstni dan Antona Janše, začetnika sodobnega čebelarstva, pa obeležujemo svetovni dan čebel. Glede na to, da sem tudi sam čebelar, je mesec maj tudi moj mesec, zato bom z vami delil nekaj misli o čebelah in skrbi zanje in njihovo življenjsko okolje.

 

Osnovni namen svetovnega dneva čebel je, da se javnost opozori na pomen medonosnih ali domačih čebel, čmrljev ter drugih divjih čebel in za opraševanje rastlin, kar je ključnega pomena tudi za obstanek človeka. Morda se sliši malo verjetno, a dejstvo je, da je od opraševanja odvisna kar tretjina pridelane hrane, zato so te žuželke ključnega pomena za uspešno in trajnostno kmetijsko proizvodnjo. Tega se zavedam tudi sam in zato želim spodbuditi vse, da skupaj poskrbimo za čisto okolje, kar je pogoj za obstoj čebel in ljudi. Že znameniti fizik Albert Einstein je glede čebel izrekel naslednje besede: »Ko bo umrla zadnja čebela, človeštvo ne bo živelo več kot štiri leta.« Z opraševanjem kmetijskih in drugih rastlin čebele zagotavljajo pomemben vir delovnih mest in dohodka za kmete, zlasti male in družinske kmetije. Poleg tega imajo tudi pomembno vlogo pri ohranjanju narave. S svojim delovanjem imajo čebele pozitivne učinke na celoten ekosistem in njegove storitve ter s tem na ohranjanje biotske raznovrstnosti.

 Zaradi dejavnosti človeka in njegovega vpliva na okolje so v zadnjem obdobju domače čebele in drugi opraševalci vse bolj ogroženi, predvsem na območjih z intenzivnim kmetijstvom. Njihov življenjski prostor se krči, razmere za njihovo življenje in razvoj pa so vse slabše. Spremembe podnebja prav tako negativno vplivajo na njihov obstoj. A kljub vsemu ne smemo biti negativni, ampak iskati rešitve. Zavedanje mnogih ljudi o pomenu čistega okolja je vedno večje. Sam sem sodeloval pri postavitvi dveh čebeljih panjev na strehi ministrstva za okolje in prostor v Ljubljani, da dokažemo, da tudi v mestih še dihamo čist zrak. Prav čebele so namreč pokazatelj, kako onesnaženo je okolje, saj so občutljive na škodljive snovi, nenazadnje pa so ostanki pesticidov ali ostalih škodljivih snovi v medu, ki ga lahko damo v analizo, resno opozorilo, če je okolje onesnaženo. Ne moremo mimo dejstva, da se pesticidi v vsakdanji rabi uporabljajo tako v intenzivnem kmetijstvu kot tudi za vzdrževanje parkov in drugih zelenih javnih površin.

Moja vizija o horjulski občini je, da ostane zelena in čista ter prijazna do občanov. To dosegamo že sedaj z vsemi aktivnostmi na področju skrbi za okolje, a se kljub temu ne smemo ustaviti. Imamo novo čistilno napravo, urejeno kanalizacijsko omrežje v večini urbanih delov občine, hkrati pa smo v zaključnih fazah zbiranja dovoljenj in zemljišč za izgradnjo kanalizacijskega omrežja v Žažarju, kar je svojevrsten izziv prav zaradi dolgotrajnega in zapletenega pridobivanja zemljišč.

Želim vam, da nam vreme nakloni toplejše dni, ki jih preživite skupaj z najbližjimi.

 

Župan Janko Prebil

Oglejte si tudi