Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
14°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

Uspešno delo na projektih za skupno dobro

Spoštovane občanke in občani. Po dolgotrajnem sušnem obdobju po navadi vedno pride do obilnega deževja, kar se je zgodilo tudi tokrat konec septembra in v začetku oktobra.

V kratkem obdobju smo imeli kar dvakrat močne nalive, ki so povzročili velike poplave na določenih predelih občine. Na srečo voda večje škode pri nas ni povzročila, kar je še enkrat potrdilo, kako pravilno je bilo, da smo se odločili za ureditev protipoplavne varnosti. Tudi sam sem šel po prvem deževju preveriti, kakšno je stanje pri nekaterih zadrževalnikih hudourniških voda in sem ugotovil, da so dobro opravili svojo nalogo. V vmesnem času med prvim in drugim deževjem smo tudi poskrbeli za čiščenje in odvoz materiala, ki ga prinese hudournik. Z upravljalcem vodotokov, podjetjem Hidrotehnik, pa smo se tudi dogovorili, da pristopimo k čiščenju Šujice in Horjulščice. Počistili smo brežine obeh vodotokov, saj s tem ob nalivih preprečujemo nastanek naravnih jezov in izlivanje vode po poljih. Seveda se vse te aktivnosti izvajajo pod nadzorom rečnega nadzornika, samo čiščenje pa financira država. Naj omenim še to, da vse te aktivnosti potekajo po navodilih direkcije za vode, ki tudi bdi nad stanjem vodotokov ob povečanem deževju ali višji stopnji nevarnosti. Če bi vodo kar pustili, da odteče vsa naenkrat, bi se v nižje ležečih občinah ubadali z bistveno hujšimi posledicami, kot so jih povzročile zadnje poplave.

Sicer pa izkoriščamo trenutno situacijo, kjer so praktično idealne razmere za vse gradbene aktivnosti in pospešeno gradimo oziroma delamo na vseh odprtih gradbiščih. Želimo, da izvajalci del čim več naredijo še pred zimo. Gradnja kolesarske ceste proti Vrhniki dobro napreduje, z ekipo na terenu pa delamo vse, kar je v naši moči, da bi bilo čim manj cestnih zapor, da boste lahko čim bolj nemoteno vozili po naših cestah.

Veseli me tudi, da so v Žažarju že postavili čistilno napravo in nadaljujejo z gradnjo posameznih rokavov kanalizacijskega omrežja. Naj omenim še to, da smo tudi letos zamenjali stare luči javne razsvetljave z novejšimi varčnimi, tako da bo vidnost pešcev in kolesarjev čim boljša v mesecih, ki so pred nami, ko so dnevi vedno krajši, noči pa daljše.

V torek, 18. oktobra, smo svečano odprli tudi prizidek k vrtcu v Horjulu. Gre za pomembno pridobitev, s katero skrbimo za naše najmlajše in njihove družine. S pravilnimi odločitvami in sodelovanjem občinskega sveta ter seveda ekipo na občini, ki mora pripraviti vso zajetno dokumentacijo, so takšni projekti nekaj lepega, saj se vsi vpleteni zavedamo, kako je to pomembno za celotno skupnost.

 

Župan Janko Prebil

Oglejte si tudi