Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Strokovna ekskurzija horjulskih kmetovalcev po Spodnji Savinjski dolini

Občina Horjul je tudi letos kmetovalce peljala na strokovno ekskurzijo. Izlet je bil organiziran 7. novembra. Tokrat so kmetovalci spoznavali kmetovanje v Spodnji Savinjski dolini. Izleta se je udeležilo 52 prijavljenih domačih kmetovalcev.

Proti Štajerski smo krenili ob 6.30 z Občinskega trga. Spoznavanje štajerskih kmetij smo začeli na kmetiji Četina, po domače Flis. Kmetija leži v Spodnjih Grušovljah, usmerjena je predvsem v pridelavo mleka, obdelujejo 60 ha kmetijskih zemljišč. V hlevu je kmetovalce pozdravilo 145 glav živine, od tega 75 krav molznic črno-bele pasme, ostalo mlada živina. Letno pridelajo okoli 600.000 litrov mleka. Kmetija je opremljena s sodobnim robotom za molžo krav, katerega delovanje je lastnik kmetije Damijan Četina kmetovalcem tudi podrobno predstavil. Del pridelanega mleka prodajo mlekarni, ker pa izzivov na kmetiji ne zmanjka, se je rodila ideja o predelavi mleka oz. izdelavi domačih mlečnih izdelkov, ki so polnega in bogatega okusa zaradi izredne kakovosti mleka, ki ga pridelajo. Na kmetiji Četina so kmetovalcem prijazno pripravili tudi degustacijo vseh domačih mlečnih izdelkov, od domačih jogurtov, sirov do skute. Miza je bila polna, ampak glede na to, da so domači izdelki čudovitega okusa, je bila tudi hitro prazna.

Polni vtisov in navdušenja nad kmetijo Četina so se kmetovalci odpravili na kmetijo Povše iz Šempetra, kjer sta vse kmetovalce lepo sprejela gospodar kmetije Boštjan Povše in njegov oče Ivo Povše. Z navdušenjem sta predstavila  širok spekter dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo, in sicer od hmeljarstva, predelave buč v bučno olje, hleva, v katerem muka skoraj 160-glava čreda bikov pitancev, do vinogradništva in še bi se kaj našlo. Kmetovalcem sta razkazala celotno kmetijo in predstavila, na kakšen način se ukvarjajo s posamezno dejavnostjo. Posebej natančno pa sta predstavila pridelavo bučnega olja in oljarno, tudi z degustacijo. Ob okušanju bučnega olja in navdušenju nad tem so si kmetovalci na videoposnetku ogledali tudi pridelavo hmelja od spomladi do spravila. 

Kljub vsem degustacijam je napočil čas kosila, zato so se kmetovalci odpravili na turistično kmetijo Pr' Mlinar v Gotovljah. Kmetija se ponaša z več kot 250 let staro kmečko hišo, ki jo krasi trta Izabela, ki pa je le 80 let mlajša od hiše. Na turistični kmetiji je gospodar pred  kosilom na kratko predstavil  kmetijo ter pridelavo hmelja. Med tem je gospodinja pripravila okusno kosilo z domačimi specialitetami. Celotno kosilo si zasluži vse pohvale, vendar  še posebej je bila okusna odlična domača gobova juha. Navdušeni in predvsem siti po odličnem kosilu so se kmetovalci  odpravili za  konec  na ogled muzeja hmeljarstva in pivovarstva Žalec. Ta ekomuzej je interaktiven in obiskovalcem ponuja sprehod skozi zgodbo o hmelju v Spodnji Savinjski dolini, imenovani tudi Dolina zelenega zlata. Za konec so si po pridobljenih podatkih o hmelju in njegovi pridelavi v muzeju privoščili tudi degustacijo piva.


Po prečudovitem dnevu, kljub temu da vreme izletu ni bilo ravno najbolj naklonjeno, so bili kmetovalci navdušeni ter dan zaključili polni vtisov, novih znanj in pridobljenih informacij glede možnosti za kmetovanje. Vsem kmetijam se zahvaljujemo za lep sprejem in pogostitev. Celotno ekskurzijo je vodila mag. Tatjana Pevec, svetovalka na področju travništva, pašništva in pridelovanja krme pri KGZS – zavod Celje, ki se ji posebej zahvaljujemo za odlično organizacijo, svetniku dr. Mateju Vidrihu pa za pomoč pri organizaciji izleta.

 

Se vidimo na strokovni ekskurziji naslednje leto. 

Stanka Derganc, Občina Horjul

Oglejte si tudi