Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Spodbude za socialno podjetništvo

V okviru dvodnevnega obiska vlade v osrednjeslovenski regiji je v torek, 10. 5., potekal tudi regijski posvet na temo Spodbujanje razvoja socialnega podjetništva in zadružništva v Ljubljanski urbani regiji. Posvet so organizirali Vlada RS, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije. Prišlo je več kot 80 posameznikov in organizacij, ki v socialnem podjetništvu vidijo razvojni izziv in priložnost za razvoj podjetniške ideje, med njimi tudi predstavniki Občine Horjul, ki v socialnem podjetništvu vidimo potencial za marsikatero samozaposlitev.
Minister Zdravko Počivalšek je na posvetu izpostavil trenutne pomanjkljivosti zakonodaje na področju socialnega podjetništva in zadružništva, ki mnoge podjetnike odvrača in zavira pri registraciji socialnega podjetja. Obenem je zagotovil, da je v pripravi sprememba zakonodaje, ki bo poenostavila postopke registracije ter odpravila trenutno nepraktičnost, predvsem pa bo država prevzela tudi večjo odgovornost pri promociji teh podjetij. Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik je predstavil vladni strateški projekt spodbujanja socialnega podjetništva, zadružništva in ekonomske demokracije ter predstavil državne načrte, s katerimi želijo povečati delež delovnih mest ter odstotek BDP, ustvarjen s strani socialnih podjetij. Vlada pripravlja strategijo razvoja socialne ekonomije in ekonomske demokracije od leta 2017 do leta 2027, ki bo podrobneje začrtala pot za dosego teh ciljev.

Predstavljena je bila možnost sofinanciranja projektov, tudi z evropskim denarjem. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo predvidoma v drugi polovici leta 2016 razpisalo 19.500.000 evrov skupnih evropskih sredstev z namenom vključevanja ranljivih skupin v socialna podjetja ter za izvajanje učnih delavnic v socialnih podjetjih tipa B, s čimer naj bi socialno aktivirali okvirno tisoč oseb iz ranljivih skupin dolgotrajno brezposelnih. Poleg tega ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo namerava razpisati finančne spodbude prav tako na podlagi evropskih sredstev, ki bodo namenjene socialnim podjetjem in zadrugam z registriranim statusom socialnega podjetja v vseh fazah. Ponudili naj bi subvencije za zagonska podjetja, kasneje pa naj bi pomagali tudi v obliki povratnih pomoči (mikrofinanciranje) rastočim podjetjem, s subvencijami pa pri vzpostavitvi podpornega okolja za socialna podjetja ter mentorskih shemah na tem področju.   
Na torkovem posvetu sta bili predstavljeni tudi dve dobri praksi že uveljavljenega socialnega podjetništva, in sicer mnogim dobro poznan projekt Simbioza, ki je pred leti pričel s povezovanjem mlajših in starejših generacij. Organizirali so, da so učenci sodelovali tako pri brezplačnem učenju računalništva starejših, kot pri telesni aktivnosti teh starejših oseb. Poleg tega pa je v Ljubljani dobro zaživel projekt Učne delavnice Gostilna dela, in sicer kot socialno podjetje, ki zaposluje in izobražuje mlade s slabšimi priložnostmi za zaposlitev na področju gostinstva. Če vas tematika zanima bolj podrobno, se lahko obrnete na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ali za gospodarski razvoj in tehnologijo – sektor za socialno podjetništvo, zadružništvo in ekonomsko demokracijo. V drugi polovici leta 2016 bosta ti dve ministrstvi razpisali več evropskih sredstev za podjetja, registrirana kot socialna.

Obenem in za zaključek vse kmetijske predelovalce, ki vas zanima, kako bi lahko vaše pridelke prodali bodisi preko tržnic ali združevanja v zadružništvu, vabimo, da spremljate delovanje LAS Barje z zaledjem, ki pričenja s projekti, ki bodo z evropskimi sredstvi podprli predvsem tovrstne aktivnosti.

 

Občina Horjul, Urška Marolt,

svetovalka za družbene dejavnosti

Oglejte si tudi