Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Na občinski seji o aktualnih temah

Horjul, 19. april – V sejni sobi Občine Horjul so se na svoji 12. redni seji zbrali občinski svetniki in obravnavali devet točk dnevnega reda.

Po sprejemu zapisnika pretekle seje so se svetniki Občine Horjul malo več časa zadržali že pri 2. točki dnevnega reda, ko so obravnavali novelacijo naložbenega programa za projekt Kanalizacija s spremljajočo infrastrukturo v Zaklancu in na delu Stare ceste v Horjulu. Župan Janko Prebil je v uvodu svetnikom pojasnil, da je novelacija podlaga za nadaljevanje zastavljenega projekta, za katerega naj bi predvidene dejavnosti začele teči že maja. Povedal je, da je skupna vrednost celotne naložbe ocenjena na dobrih 2,300.000 evrov brez DDV, trenutno pa jim je od Javnega holdinga Ljubljana uspelo pridobiti 254.476 evrov. Vendar se cena naložb zniža glede na ponudbo izvajalcev tudi do 40 odstotkov, zato predvideva, da bo končna cena veliko nižja. Obljubil je, da se bo občinska uprava potrudila od holdinga pridobiti še kakšna sredstva, vendar pa mora za nadaljevanje projektnih dejavnosti preostala sredstva trenutno z naložbenim programom zagotoviti sama.

Svetniki so že oktobra lani skladno z odlokom o proračunu Občine Horjul potrdili dokument identifikacije naložbenega projekta (DIIP) za projekt Kanalizacija s spremljajočo infrastrukturo v Zaklancu in na delu Stare ceste v Horjulu, v katerem je bilo, glede na takrat potrjene vire in ker načrt naložb v Javnem holdingu Ljubljana še ni bil zaključen, zapisano, da bo naložba v celoti financirana iz občinskega proračuna. A občinske svetnike je stvar nekoliko presenetila, saj so pričakovali mnogo višji vložek holdinga, s katerim naj bi JP Vodovod Kanalizacija financiralo material za sanitarni kanal z odcepi hišnih priključkov. Nekateri svetniki so izrazili svoje pomisleke, saj je naložba izredno visoka in ima težo celotnega občinskega proračuna. Župan je ob tem dodal, da projekt vključuje tudi izgradnjo pločnika, ureditev vodovoda, fekalnih voda, javne razsvetljave in telekomunikacijskih storitev za Zaklanec in Staro cesto. Z dvigom rok so svetniki, v razmerju 9 za in 2 vzdržana, potrdili noveliran naložbeni program za projekt v Zaklancu.

Občinski svet je sprejel še zaključni račun občine Horjul za leto 2016, ki ga je obravnaval tudi nadzorni odbor in posebnih pripomb ni imel, nadeja pa se, da bo glede na tok dogodkov naslednji še uspešnejši, predvsem pri postavki izvedbe. Župan je svetnike seznanil tudi s potekom dogodkov v zvezi s Prosvetnim domom in dejal, da je pripravljen dogovor med Občino Horjul in župnijo Horjul, ki je usklajen in bo v prihodnjih dneh tudi podpisan. Povedal je, da nad obnovo bdi gradbeni odbor, sredstva pa bosta prispevali tako občina, z naslova plačevanja najemnin za pretekla leta, kot tudi župnija. Podano je bilo tudi poročilo o izvajanju pomoči na domu v Občini Horjul za 2016, ki jo je občina po zakonu dolžna izvajati. Storitve na tem področju v občini nudi Zavod Pristan, s katerim so po besedah občinske uprave občani zadovoljni. Trenutno storitve, ki jih občina 60-odstotno sofinancira, uporabljajo štirje občani, a povpraševanje raste. Občinski svet se je seznanil še z javnim pozivom podpori izvajanja operacij v okviru strategije lokalnega razvoja LAS Barje z zaledjem za leti 2017 in 2018, ki se ji je občina pridružila lani. Župan je dejal, da pripravljajo dva projekta, in sicer ureditev gospodinjske učilnice s kuhinjo v osnovni šoli ter ureditev okolice šole, s katerima se bodo prijavili na razpis in skušali pridobiti evropska sredstva. Podprt je bil tudi sklep o sofinanciranju dokončanja konservatorsko-restavratorskih del na stenskih poslikavah v prezbiteriju cerkve sv. Kancijana na Vrzdencu, čemur bodo namenili 20.000 evrov. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o proračunu občine Horjul za leto 2017 je občinski svet že sprejel na eni od preteklih sej, tokrat pa so svetniki z dvigom rok le poskrbeli za eno od administrativnih napak 12. člena navedenega akta. Kot vselej je bila precej obširna zadnja točka dnevnega reda, ki je namenjena vprašanjem in pobudam svetnikom ter županovi predstavitvi trenutnega stanja projektov, ki so v teku.

Nadja Prosen Verbič

 

Oglejte si tudi