Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Občinske novice

Razdeljena letošnja sredstva za upokojence

Občina Horjul je tudi letos obema upokojenskima društvoma, ki delujeta na našem območju, namenila skupaj 1.000 evrov. Sredstva so bila razdeljena preko javnega razpisa, objavljenega januarja, pri čemer je bila polovica denarja namenjena za delovanje društev, druga polovica pa za sofinanciranje stroškov izleta po izbiri društva. V tem času so pogodbe o sofinanciranju že podpisane in na podlagi teh bo občina vsakemu od društev za redno delovanje namenila po 250 evrov, poleg tega pa bo občina sofinancirala tudi po 250 evrov na društvo za organizacijo in izvedbo izleta posameznega društva upokojencev. Ob tem se župan zahvaljuje vsem funkcionarjem v DU Vrzdenec in DU Horjul ter aktivnim članom za izjemno požrtvovalnost in delovanje, ki je osnovano na prostovoljni bazi in zato občina tudi z veseljem podpira zelo aktivno delovanje obeh upokojenskih društev.   

 

Letošnja sredstva, razdeljena na podlagi javnega razpisa za šport

Konec januarja je Občina Horjul na svoji spletni strani objavila Javni razpis za sofinanciranje izvajanja športnih vsebin na območju Občine Horjul v letu 2018. Občina je do roka prejela osem vlog športnih društev. V skladu s pravilnikom je komisija pregledala vloge in podala predlog za razdelitev sredstev. Na razpisu je bilo razdeljenih približno 15.300 evrov, za kar se trenutno podpisujejo pogodbe z različnimi društvi. 2.600 evrov bo razdeljenih na področju interesne športne vzgoje šoloobveznih otrok, 2.000 na področju športne vzgoje otrok, usmerjenih v kakovostni in vrhunski šport, 1.500 evrov je namenjenih športni vzgoji mladine, usmerjene v kakovostni in vrhunski šport, 1.000 kakovostnemu športu, približno 2.700 športni rekreaciji in 5.500 evrov različnim športnim prireditvam, ki se odvijajo na območju občine. Poleg tega je bilo na razpisu razdeljene tudi 7,5 ure uporabe športne dvorane v športnem parku za kakovostni šport otrok, mladine in odraslih. Podrobnejša razdelitev sredstev bo kot običajno objavljena na občinski spletni strani po podpisu vseh pogodb in uresničitvi izplačil ter prireditev.
 

Še vedno je odprt razpis za sofinanciranje letošnjih prireditev

Občina Horjul je že opravila prvo odpiranje prispelih vlog na Javni razpis za sofinanciranje prireditev in izobraževanj v Občini Horjul za leto 2018. Kandidiralo je pet društev in en zavod za skupaj kar 16 različnih prireditev in izobraževanj, ki so se oziroma se bodo letos odvijali v Občini Horjul. S tem je že porabljenih približno 2.000 od 3.000 evrov, tako da ostaja za letošnje prireditve nerazdeljenih še približno 1.000 evrov. Ob tem pozivamo vsa društva, ki načrtujete letos organizirati prireditve na območju Občine Horjul in računate na sofinanciranje občine, da vloge na razpisnih obrazcih oddate čimprej, saj bo razpis odprt samo do porabe sredstev oziroma najdlje do 1. decembra.

 

Oskrba zapuščenih živali v Občini Horjul

Občina Horjul je na podlagi zahteve inšpektorata februarja lani sklenila pogodbo o opravljanju nalog zavetišča z Zavetiščem Meli iz Trebnjega. Skladno s pogodbo bo Zavetišče Meli naslednjih 5 let za območje Občine Horjul zagotavljalo ulov, prevoz, namestitev in oskrbo zapuščenih živali, sprejemalo bo prijave o zapuščenih živalih, zagotavljalo vso potrebno veterinarsko oskrbo zapuščenim živalim in skrbelo za iskanje skrbnikov zapuščenih živali oziroma oddajo živali novim skrbnikom. Po enem letu sodelovanja ugotavljamo, da pogodbeno delo poteka nemoteno, dosedanje izkušnje občine z zavetiščem so izjemno pozitivne, saj je odziv zavetišča hiter in učinkovit, poleg tega pa smo uspeli tudi za več kot polovico zmanjšati stroške odlova. Zavetišče ugotavlja, da dejansko stanje glede zapuščenih živali na območju Občine Horjul ni tako pereče, kot se je izpostavljalo v preteklosti, to pa tudi zaradi hitre odzivnosti zavetišča in miselnosti podeželskega območja, kjer se na raznih kmetijah poskrbi tudi za prenekatero leglo, ki ga brezvestni prišleki odvržejo ob cestah. Lani je bilo tako treba na območju Občine Horjul odloviti le eno leglo mačjih mladičev ter dva lastniška psa, ki sta bila kasneje vrnjena lastnikom. Po poročanju zavetišča je bilo na širšem območju lani v porastu število neoznačenih psov. Kot leto prej so se pojavljali psi, stari od 3. do 6. mesecev, urejeni, kar kaže, da gre za pse že znanih lastnikov, ki so jih nato zavrgli neoznačene in necepljene. Več so ulovili tudi psov, starih več kot 10 let, ki so bili obnemogli, bolni, zaradi česar so jih morali uspavati.

 

 

 

Oglejte si tudi