Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Javna obravnava sprememb in dopolnitev OPN Občine Horjul

Horjul, 5. oktober – Občina Horjul je v okviru javne razgrnitve sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta Občine Horjul v občinski sejni sobi pripravila javno obravnavo, na kateri so sodelovali predstavniki občine, izdelovalca načrta ter zainteresirani občani.
Spreminja se OPN iz leta 2013

Župan Janko Prebil je uvodoma pozdravil zainteresirano javnost in povedal, da je občina skupaj z izdelovalcem načrta skušala upoštevati vse želje in pobude, ki so bile s strani občanov s pisnim predlogom podane. Besedo je nato predal predstavnici podjetja Urbania d.o.o., ki je izdelovalec občinskega prostorskega načrta občine Horjul (v nadaljevanju OPN).

Ustvarjanje osnutka OPN

Predstavnica izdelovalca načrta je povedala, da je do odločitve o spreminjanju OPN iz leta 2013 prišlo tako zaradi individualnih pobud iz strani občanov, kot iz strani občine oziroma lokalne skupnosti, s katerimi je zasledovan cilj zagotavljanja ustreznejših pogojev za nadaljnji razvoj občine. Predlagane razvojne širitve stavbnih zemljišč, ki so bile uvrščene v osnutek OPN,  predstavljajo zaokrožitev obstoječih preselitvenih območij skladno s cilji prostorskega razvoja Občine in uskladitve z dejanskim stanjem v prostoru ter nekatere uskladitve in odprave nejasnosti besedilnega izvedbenega dela OPN. Osnutek OPN je bil naposled dan v presojo vsem, ki imajo nekakšen interes do predmeta akta. Preko dvajset soglasodajalcev je tako odločalo o posameznih pobudah in spremembah in končno podalo prvo mnenje na celoten osnutek OPN. Posamezne institucije, med katerimi sta Ministrstvo za okolje in prostor ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano veljala za najtrša pogajalca, so podale mnenja, ki pa jih občina lahko sprejme ali ne, in zahteva usklajevalni sestanek. Ker se Občina Horjul trudi ugoditi čim več željam, je skupaj z izdelovalcem pripravila dopolnjen osnutek OPN. Ta je bil v času javne razgrnitve, med 20. septembrom in 21. oktobrom, na vpogled. To je bil tudi čas namenjen sprejemanju še zadnjih pripomb na osnutek OPN.

Od 90 podanih pobud, polovica sprejemljivih, 13 nesprejemljivih, ostale pod posebnimi pogoji

Na podjetju Urbania d.o.o. so nam sporočili, da je bilo od 90 podanih individualnih pobud oziroma sprememb, ki so prispele še pred odločitvijo o spreminjanju OPN, približno polovica neproblematičnih, ostale pa so sprejemljive le pod določenimi pogoji, kar pomeni predloženo mnenje kmetijsko svetovalne službe, racionalizacija, veljavno gradbeno dovoljenje ipd. Direktorat za kmetijstvo, znotraj Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pa je 13 pobud opredelil kot nesprejemljivih. Izdelovalec je kot obrazložitev navedel, da so bile zavrnjene zgolj vloge, kjer je bila podana pobuda za zazidljivo območje znotraj kmetijske površine ali obratno, prav tako niso bile odobrene pobude, ki so izkazovale razpršeno gradnjo. Omenjeno ministrstvo je s prvim mnenjem opozorilo tudi na problem prevelikega števila nepozidanih stavbnih zemljišč. V ta namen dopolnjen osnutek sprememb in dopolnitev OPN vsebuje tudi predloge izvzemov nezazidanih stavbnih zemljišč, na kar so bili njihovi lastniki posebej opozorjeni.

Kdaj bo na mizi nov prostorski načrt?

Predstavniki občine in izdelovalca načrta so v sklopu podanih vprašanj povedali, da si želijo  kmalu po novem letu imeti v rokah nov prostorski načrt občine Horjul. To bo v prvi vrsti odvisno odvisno od hitrosti pridobivanja drugih mnenj s strani soglasodajalcev ter nadalje od odločitve članov občinskega sveta. Župan se je ob koncu vsem zahvalil za udeležbo ter povedal, da Občina tudi v bodoče želi iti nasproti občanom, zato v prihodnje načrtuje pripravo strateških planov, ki bodo začrtali možnosti širjenja tako naselij kot kmetijskih zemljišč.

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

 

Oglejte si tudi