Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Občina uspešno izpeljala tudi finančni del ureditve Medgeneracijskega središča

Druženje, zabava, izobraževanje in aktivnosti za vse generacije! To je namen in poslanstvo Medgeneracijskega središča v Horjulu, ki se je odprl lansko poletje. Zadnji dan leta 2021 pa je Občina Horjul prejela tudi dogovorjena sredstva od Ministrstva za finance za projekt, s katerim dejansko največ pridobijo vsi občani. S tem se je tudi nekako zaključil projekt, ki se je pripravljal in gradil v zadnjih letih v okolici Osnovne šole Horjul.
Dovolite, da čisto na kratko osvežimo kronološki potek priprav in same gradnje: Občina Horjul je leta 2018 uredila vso potrebno dokumentacijo in projekt prijavili na LAS Barje. Leta 2020 so se začela gradbena dela z ureditvijo okolice. Vse skupaj pa se je zaključilo lansko poletje, ko so se tudi odvili dogodki, ki jih je Občina Horjul predvidela v prijavni vlogi leta 2018. V to sodijo vse dejavnosti, od večjih do manjših dogodkov, ki so jih pripravili v skladu s poslanstvom Medgeneracijskega središča, kamor lahko štejemo aktivnosti na prostem, poučevanje, srečevanje in povezovanje vseh generacij v prijetnem in urejenem okolju. Ves čas je projekt užival polno podporo župana Janka Prebila in občinske uprave ter seveda občinskih svetnikov, saj so se vsi dobro zavedali, da v Horjulu potrebujemo takšen prostor.

Ministrstvo za finance je Občini Horjul in projektnim partnerjem, ki so tudi finančno sodelovali v projektu, med katerimi so DEOS, Športno rekreativno društvo Extrem in Čebelarsko društvo Dolomiti Polhov Gradec, zadnji dan minulega leta povrnilo 80 % upravičenih stroškov.  

Naj spomnimo, da gre za investicijo v skupni vrednosti 194.681,86 EUR, ki je vključevala ureditev čebelje učne poti, učilnice na prostem, ureditev zunanjega vadbenega parka z različnimi igrali, zasaditev medovitih rastlin in sadovnjaka. Z organizacijo in izvedbo različnih dogodkov na temo čebel (Pogovori pod horjulsko krošnjo, Julkin športni dan občine Horjul, Čebelje nogometno prvenstvo občine Horjul) pa so na občini poskrbeli za druženje lokalnega prebivalstva in ostalih obiskovalcev. Poslanstvo medgeneracijskega središča je tudi  seznanjanje vseh obiskovalcev in domačinov z različnimi domačimi izdelki in pridelki, zdravim načinom življenja in primernim odnosom do okolja.
Nosilec projekta Medgeneracijsko središče pri OŠ Horjul je Občina Horjul, partnerji v projektu so DEOS, d.d. PE Center starejših Horjul, OŠ Horjul, ŠRD Extrem, ČD Dolomiti Polhov-Gradec, ČZS. 

Projekt se uradno zaključi konec leta 2026.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi