Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Za manj svetlobne onesnaženosti

Občina Horjul, ki je upravljavec javne razsvetljave v celotni občini, je minuli mesec uredila zunanjo razsvetljavo na območju petih kulturnih spomenikov zaradi inšpekcijskih odločb, ki so občino bremenile prevelike svetlobne onesnaženosti.

Zamenjali so deset svetilk, ob tem pa gre zahvala tudi domačemu podjetju Metrel Mehanika in direktorju Gregorju Turku, ki je poskrbel, da so izdelali in donirali aluminijaste eloksirane zaščitne maske. Na mestih, kjer so bile opravljene menjave, torej na cerkvah na Koreno, v  Samotorici, na  Vrzdencu, v Žažarju in pri cerkvi sv. Urha, je pristojna inšpekcija opravila tudi pregled in ustavila nadaljnje postopke. Inšpektorica je bila namreč več kot zadovoljna z izvedenimi ukrepi za ureditev osvetlitve kulturnih spomenikov. Svetilke, ki so narejene v skladu z uredbo o svetlobnem onesnaževanju okolja, je zamenjalo podjetje Elektro Nagode, dobavilo pa jih je podjetje Euromix.
Največja prednost novih svetilk je na sprednji strani, kjer je nameščena maska z izrezom silhuete objekta, ki skrbi, da svetloba ne uhaja mimo kulturnega spomenika in s tem ne prihaja do svetlobne onesnaženosti. Poleg tega svetijo s toplo rumenobelo barvo (2700 K), ki daje kulturnim spomenikom pristen, starodavni videz in je ponoči okolju in ljudem bolj prijazna kot agresivna bela svetloba. Nove luči imajo najsodobnejše LED module (primerne za osvetljevanje večjih in bolj oddaljenih objektov), ki za svoje delovanje z elektronsko predspojno napravo porabljajo zelo malo energije. Fotografija prikazuje cerkev sv. Urha po zamenjavi svetilke za manjšo svetlobno onesnaženost.

 

Peter Kavčič, foto: arhiv občinske uprave

Oglejte si tudi