Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Medgeneracijsko središče v zaključni fazi izdelave

Gradnja medgeneracijskega središča se nagiba v zaključno fazo. Ob poti so že postavljene unikatno izdelane klopi in zunanji fitnes, tekaška steza, pot do šolskega čebeljnaka in prenovljeno igrišče za košarko ter nogomet. Uredili so tudi vse pohodne površine, naslednji korak pa je ureditev travnate površine in zasaditev dreves. Če bo vse potekalo po načrtu, se boste lahko že v začetku oktobra sprehajali po krožni poti.
Morda kot zanimivost: pohodni del sprehajalne poti je izdelan iz inovativnega materiala, ki se imenuje lepljen marmorni prodec. Ker je obdelan po posebni nanotehnologiji je porozen, a hkrati zelo obstojen in trden. Njegova velika prednost je, da je zlepljen pesek vedno suh in ne drsi po deževju ali zmrzali, ker voda lahko steče skozi podlago. Tudi pozimi bo sprehod po potkah povsem varen. 

Naj na kratko povzamemo, čemu bo medgeneracijsko središče služilo: gre za projekt, kjer Investicija vključuje ureditev čebelje učne poti, učilnice na prostem, ureditev zunanjega vadbenega parka z različnimi igrali, zasaditev medovitih rastlin in sadovnjaka. Z organizacijo in izvedbo različnih dogodkov na temo čebel (Pogovori pod horjulsko krošnjo, Julkin športni dan občine Horjul, Čebelje nogometno prvenstvo občine Horjul) bodo na občini poskrbeli za druženje lokalnega prebivalstva in ostalih obiskovalcev. Prav tako bodo tako prebivalce kot obiskovalce seznanili z različnimi izdelki in pridelki, zdravim načinom življenja in odnosom do okolja.

Namen operacije:
- urediti urbano središče, namenjeno mladim do 35. leta in starostnikom
- urediti čebelje učne poti, s katero želimo prebivalce podučiti o skrivnostnem življenju čebel ter pomenu njihovega opraševanja v kmetijstvu za zdravje človeka
- organizirati in izvesti dogodke, namenjene druženju prebivalcev

Finančna podpora:
Vrednost celotnega projekta znaša 194.681,86 EUR, od tega je 124.538,00 EUR sofinanciranih iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Cilji:
- vključiti vsaj 250 udeležencev ranljivih skupin v izvajanje operacije
- vključiti vsaj 250 udeležencev v izvajanje operacije (razen ranljivih skupin)
- izvesti vsaj 5 delavnic/prireditev/dogodkov

Rezultati:
- vsaj 6 deležnikov na lokalni ravni, ki so vključeni v izvajanje operacije
- operacija bo vplivala na vsaj 500 prebivalcev
- vsaj ena podprta operacija

Nosilec projekta: Občina Horjul
Partnerji v projektu: DEOS, d.d. PE Center starejših Horjul, OŠ Horjul, ŠRD Extrem, ČD Dolomiti Polhov-Gradec, ČZS

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi