Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Martin Golob navdušil tudi Horjulce

Horjul, 30. junij – V tednu pred slovesnostjo svete birme je Družinska iniciativa Horjul v goste pripeljala enega najbolj priljubljenih duhovnikov Martina Goloba, župnika v Grosuplju.
Prijazno dobrodošlico je Martinu Golobu v imenu Družinske iniciative Horjul (DIH) izrekel Marko Bogataj. Besedo je nato predal Boštjanu Koprivcu, diakonu župnije Horjul, ki je spretno vodil pogovor ter večer popestril s kitaro in pesmijo. Kot se za birmance, njihove starše in botre ter druge župljane, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano prosvetnega doma v Horjulu, spodobi, je najmočneje in najglasneje odzvanjala pesem Pridi, Sveti Duh.

Naše mlade je zanimalo predvsem njegovo življenje – v katero šolo je hodil, kateri šport igra najraje, kdaj je zaslišal Božji klic, zakaj in kdaj se je odločil za duhovniški poklic, kaj mu je najlepše pri tem poslanstvu, koliko časa povprečno preživi v molitvi in podobno. Posebne pozornosti pa so bili deležni odgovori o bolj žgečkljivih vprašanjih glede celibata, punc in grešenja. Glede slednjega je povedal, da nima veliko časa grešiti, ker ima polno dela, samo v lanskem letu je imel 35 porok in še več krstov. Ob tem je izpostavil pomanjkanje duhovnikov, zato je zanj potrebna molitev, saj je vsak duhovnik izmoljen. Glede na aktiven dan pa mu zelo ustreza, da nima žene in ima zvečer mir, teh se namreč naposluša že čez dan, se je pošalil. V istem duhu je postregel tudi z dejstvom, da ima eno super mlado žensko vedno ob sebi, in to je njegova kuharica, ki zelo dobro kuha in posluša, stara pa je 74 let. Smeh je večkrat preplavil dvorano predvsem zaradi duhovitih izjav in zgodb. Ta mlad in moderen duhovnih je poudaril pomembnost veselja in humorja v družini in nasploh v življenju, čeprav nas ta včasih stane tudi kakšne zamere: "Nekoč sem se takole v eni dvorani pred množico pohecal, da imajo v samostanih vedno eno nuno, ki je vodilna in se imenuje Mati prednica, nisem pa prepričan, kako točno se imenuje tista sestra, ki je zadnja – zadnjica. In ker so bile v dvorani tudi redovnice, ob koncu nisem dobil najlepših pogledov." Večji del pogovora pa je temeljil na spodbujanju mladih, kako ohraniti vero in stik s Cerkvijo tudi v letih odraščanja in osamosvajanja ter v iskanju razlogov za to: "Nikdar me ne skrbi upad vernikov po birmi. Imam izkušnjo, da se jih kar nekaj vrne malo kasneje, da je obdobje po birmi iskanje sebe in svoje osebnosti in če ne prej se prav ti vrnejo s štručko v roki, da bi jo krstil." Njegove izkušnje govorijo, da se prav ob krstu pogosto zgodi, da pride še do poroke, saj jih skuša spodbuditi tudi k zakramentu svetega zakona: " Zanimivo je, da bi se ženske v 90 % poročile, a so moški cagavi. Potem pa jih kar pred partnerkami pobaram in vprašam, če jo morda nima dovolj rad, seveda je potem vsem malo nerodno in moški se pogosto opogumijo." Zelo lepo je spregovoril o čistosti pred zakonom kot najvišji stopnji predanosti drug drugemu ter misel zaključil s humorno izjavo, da si verjetno nihče ne želi "rabljene robe". Mladim je svetoval naj bodo v vseh odločitvah vztrajni in odločni, nikoli pa naj ne pozabijo na svojega zvestega prijatelja Jezusa.

Martin Golob je s svojimi iskrenimi odgovori, odprtostjo, neposrednostjo, dostopnostjo, pa tudi duhovnostjo navdušil celotno občinstvo - mlado, staro, verne in malo manj verne ter dokazal, da je veselje v Cerkvi lahko še kako prisotno. Dogodek se je zaključil s pesmijo Danes je dan, ki ga dal je Gospod ter skupinskim fotografiranjem z birmanci. Po dogodku pa so se vsi zbrani še nekaj časa zadržali zunaj, kjer se je razvil sproščen pogovor ob prigrizku.

 

npv

Oglejte si tudi