Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Poslej voda iz vrtine v Prosci

Prebivalci Lesnega Brda, ki so do nedavnega pili vodo iz svojega zajetja, so bili prepogosto s strani občine pozvani k obveznemu prekuhavanju, saj voda iz zajetja ni bila skladna z mikrobiološkimi kriteriji. Zato se je občina, ob strinjanju vaške skupnosti, odločila za nakup nove črpalke, ki bo odslej naselje Lesno Brdo napajala iz vrtine v Prosci.

V odvzetih vzorcih vode iz vodovodnega sistema Lesno Brdo so bile prisotne bakterije Escherichia coli (Ecoli), enterokoki, Koliformne bakterije kot znak fekalnega onesnaženja, na tem vodnem viru pa je bila celo odkrita bakterija Clostridium perfringens s sporami.

Glede na Uredbo o oskrbi s pitno vodo je Občina Horjul dolžna zagotavljati storitev javne službe oskrbe s pitno vodo. Režijski obrat občine je tisti , ki s pomočjo Vodovodnih odborov, upravlja z vodo na tem območju. To pomeni, da odgovorno upravlja z vodovodnim omrežjem, objekti in napravami za oskrbo s pitno vodo ter skrbi za zagotavljanje zadostne količine zdravstveno ustrezne pitne vode uporabnikom in varnost oskrbe z vodo v skladu  z veljavnimi predpisi. Tako je Občina Horjul, glede na pogoste probleme s kvaliteto oziroma neoporečnostjo pitne vode iz zajetja Lesno Brdo, vaščanom predlagala, da se vir vode za naselje Lesno Brdo v bodoče napaja iz vrtine v Prosci. Vodovodni sistem je bil namreč že vzpostavljen, potreben je bil le še nakup močnejše črpalke. Že leta 2003, ko se je za vodovodni sistem Podolnica – Zaklanec – Lesno Brdo iskala primerna mikrolokacija za vrtino, je bilo namreč predvideno, da se bo poleg Podolnice in Zaklanca iz nje napajalo tudi naselje Lesno Brdo. Vendar se takrat vaščani za preklop niso odločili, saj so vztrajali na svojem viru. Tokrat pa so le privolili v menjavo vodnega vira in tako občini dali zeleno luč za nadaljevanje reševanja problema z zagotavljanjem neoporečne pitne vode za občane Lesnega Brda. Njegova zahteva je bila sicer tudi, da mora ostati obstoječi vodni vir v polni funkciji kot rezervni vir. Župan Janko Prebil v tem ne vidi nobenega problema: "Zajetja jim nikakor ne mislimo zapreti, še naprej bo delovalo, seveda če bodo ta vir skrbno vzdrževali sami," pravi in pojasni: "Dveh vodnih virov občina ne more vzdrževati, saj je to pogojeno s stroški."

Posledica dogovora vseh vpletenih je bil tako nakup zmogljivejše črpalke, in sicer vertikalne centrifugalne Grundfos z močjo 2,2 kW in s pretokom 5,8 m³/h, za katero je občina skupaj z montažo odštela okrog 2000 evrov. Ta bo odslej skrbela za nemoten pretok vode iz vrtine v Prosci ter s čisto in pitno vodo oskrbovala tudi vaščane naselja Lesno Brdo.

 

Nadja Prosen Verbič

 

Oglejte si tudi