Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Kaj je srčni infarkt in kako primerno ukrepati?

Podolnica, 16. julij – PGD Podolnica in Razvojno društvo Urh sta v dvorani gasilskega doma za vse vaščane pripravila predavanje o srčnem infarktu, njegovih znakih in simptomih ter praktični prikaz temeljnih postopkov oživljanja. Te so zbrani tokrat izvedli na novi lutki in s pomočjo simulatorskega defibrilatorja, ki so ju Podolničani kupili z lastnimi sredstvi. Pravi defibrilator, ki ga je podarila občina, so namestili v gasilski dom in je za primere nevarnosti na voljo vsakomur.
"Zaradi oslabele cirkulacije ima težave vsaj eden od treh ljudi nad 40. letom starosti. Številni med njimi za to ne vedo. Če bolezni ne odkrijemo ali jo odkrijemo prepozno, lahko pride do srčnega infarkta, možganske kapi ali amputacije udov," je zapisano na spletni strani kardiološke ambulante. Zato je prav, da se tega zavedamo in da znamo v primeru zastoja srca primerno ukrepati. S tem namenom sta PGD Podolnica in Razvojno društvo Urh pripravila preventivno predavanje za sovaščane.

Primož Nagode, študent zadnjega letnika medicine, je skupaj z Matejo Smrtnik in Mitjo Tonejcem, oba sta diplomirana zdravstvenika, številne zbrane najprej seznanil z delovanjem srca, s simptomi in znaki srčnega infarkta ter načini ukrepanja ob njegovem pojavu. "Če se srečate s človekom, ki ima novonastalo stiskajočo oz. pekočo bolečino v prsnem košu, občutek dušenja, razbijanja srca, lahko pa je tudi omotičen, bruha ali ga obliva mrzel pot, ste se zelo verjetno srečali z nekom, ki mu grozi srčni infarkt. Takrat se ne ustrašite, temveč ga posedite, in če prsna bolečina v 5 minutah ne mine, pokličite 112. Če bo neodziven in bo nehal dihati, najprej pokličite 112 in začnite oživljanje," so bili osnovni napotki predavatelja. Sledil je praktični prikaz oživljanja, ki vključuje masažo srca in umetno dihanje. Udeleženci so lahko preizkusili vse temeljne postopke oživljanja in se naučili uporabljati defibrilator; pri tem so uporabili lutko in simulatorski defibrilator, ki so ju Podolničani kupili z zbranim denarjem. Denar so sicer prvotno zbirali za pravi defibrilator, vendar so tega ob občinskem prazniku prejeli od občine.

Ob preizkusu so kaj hitro ugotovili, da je kakovostno oživljanje izčrpavajoče delo. Prepričali so se, da je oživljanje z defibrilatorjem preprostejše, saj ta uporabnika sam vodi skozi celoten postopek oživljanja, poleg tega pa ga dodatno motivira, da oživlja kakovostneje in dlje. Eno izmed najbistvenejših sporočil, ki ga je Primož Nagode nekajkrat poudaril, pa je, da defibrilator brez oživljanja, predvsem masaže srca, skoraj nič ne pomaga. "Defibrilator ni čudežna napravica, ki jo priklopiš, daš šok, in se človek zbudi, pomembnejše je, da znamo kakovostno oživljati, in šele nato pride v poštev defibrilator, če je na voljo," je pozval vse zbrane.

Izpeljano predavanje, predvsem pa praktično vajo so udeleženci izjemno dobro sprejeli. Ker je treba tovrstno znanje ves čas obnavljati, hkrati pa se človek le na ta način znebi strahu pred nespametnim in nepravilnim pristopom ob resničnih situacijah, so se Podolničani odločili, da bodo tovrstna srečanja ponovili, seveda tudi zato, ker imajo na voljo lastno lutko in simulatorski defibrilator, prav tako pa so znanje pripravljeni deliti.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: Anita Peklenk

Oglejte si tudi