Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Plesno-pevska poslastica za praznike

Horjul, 26. december – Prosvetno društvo Horjul je tudi letošnje božično-novoletne praznike začinilo s čudovito plesno-pevsko prireditvijo, ki so jo oblikovale vse delujoče društvene sekcije.
Nastopajoči so praznično razpoloženi polni dvorani obiskovalcev Prosvetnega doma poklonili čudovit pobožični večer.

Da ljudje od nekdaj potrebujemo drug drugega, bližino, zavetje, varnost, oporo, je opomnil povezovalec prireditve Matko Zdešar. Tudi zato so se ljudje vedno združevali in pomagali drug drugemu pri različnem delu in obredih. Še danes pa se znotraj Folklorne skupine Klas Prosvetnega društva Horjul radi družijo njihovi člani, ki pod mentorstvom Marije Čipić Rehar razkrivajo in prikazujejo stare slovenske običaje, šege in navade ter seveda plese. Tokrat so horjulski publiki zaplesali v belokranjskih oblačilih, in sicer belokranjske plese pod naslovom Bog daj, Bog daj, dober večer. V drugem delu pa so se predstavili s plesi iz okolice Ljubljane. Da se skladnost plesa z glasbo zazna že zelo zgodaj, v mladih letih, otroštvu, je med drugim dejal povezovalec, in to je bilo prav gotovo zaznati v nastopih mažoretnih in twirling skupin Prosvetnega društva Horjul. Z igrivimi in prikupnimi plesnimi točkami sta se predstavili mlajši skupini – Čebelice in Cicibanke, nekoliko starejše članice, ki so nastopile znotraj skupin Kadetke, Juniorke in Seniorke, pa so se predstavile z bolj zahtevnimi koreografskimi nastopi. Dekleta so s plesnimi točkami, ki so jih spremljale božične melodije, pričarala zares praznično vzdušje v dvorani. Ta se je še napolnila, ko je del božičnega repertoarja s publiko podelil Mešani pevski zbor Prosvetnega društva Horjul. S pesmimi Zvezde gorijo, Božična noč ter Zvezde na nebu gore so ob dirigiranju novega zborovodje Dušana Ješelnika pripomogli, da je, po besedah Matka Zdešarja, božična noč – s skrivnostjo svetega večera – tokrat s pesmijo zažarela tudi v dvorani Prosvetnega doma. Posebej jo je bilo čutiti ob koncu, ko je iz grl vseh zbranih, nastopajočih in obiskovalcev, v en glas zazvenela Sveta noč.

Upajmo, da se je ta skrivnost v polnosti ponesla tudi na domove vseh nastopajočih in obiskovalcev ter da jih spremlja tudi v novem letu.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

 

Oglejte si tudi