Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
14°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

Naj živi tajno društvo PGC!

Mladost, uporništvo z razlogom in prijateljstvo, ki zdrži tudi zahtevne preizkušnje, so vrednote, ki so jih junaki najnovejšega muzikala, narejenega po knjižni uspešnici Antona Ingoliča, sporočili navdušeni publiki ob premieri v Prosvetnem domu v Horjulu. Ob vsem tem še bolj kot sporočilo navdušuje to, da so ta, popolnoma avtorski, muzikal, učenci Glasbene šole Vrhnika – enota Horjul, v celoti pripravili sami.

Mladi se s tem ne učijo samo glasbe, igre in petja, ampak so del življenjske lekcije, kaj pomeni sodelovati med seboj. Zavedati se moramo, da na takem projektu sodelujejo različne generacije učencev, od tistih, ki so šele začeli hoditi v glasbeno šolo do tistih, ki so že stopili v srednješolske klopi. Na koncu pa k uspehu pripomore prav vsak. Vsak posameznik šteje in je pomemben člen celotne zgodbe o uspehu.

Kako pozitivne zgodbe še vedno navdušujejo, nas je sredi aprila spomnila prav horjulska mladina. Otroci znajo in zmorejo narediti, od njihovih učiteljev in od staršev ter okolice pa je odvisno, kako bodo pri tem uspešni in kaj se bodo naučili za življenje. O tem, kako dobri so na odru in kako navdihujoče je opazovati mlade, ki se tako odločno spoprimejo z vsemi izzivi, ki jih prinaša javno nastopanje, lahko zapišemo, da se prepričajte tudi sami v živo, ko bodo v sklopu občinskega praznovanja ponovno nastopili pred domačo publiko.

Premiero si je ogledal tudi župan Janko Prebil, ki ob koncu predstave ni skrival navdušenja in priznal, da smo lahko upravičeno ponosni na mlade v naši občini. ''Veseli me, da smo se pred leti odločili, da podpremo delo Glasbene šole, ki se je ubadala s prostorsko stisko in usklajevanjem urnikov v učilnicah Osnovne šole Horjul ter jih preselimo v bolj primerne prostore Prosvetnega doma Horjul. Želim si in tudi upam, da bodo mladi lahko znanje in izkušnje uporabili, tudi ko jih bo pot peljala naprej v širni svet.''  

Dominika Naveršnik, ravnateljica Glasbene šole Vrhnika, je na vprašanje, od kje otrokom ta volja in energija, da izpeljejo tako kompleksen projekt, odgovorila: ''Otroci imajo v sebi to ustvarjalno energijo. Samo spodbudo potrebujejo. Izredno smo ponosni na delo, ki so ga naredili učenci pod vodstvom mentorjev, ki s pravim pristopom poskrbijo, da iz njih kar vre ta kreativnost. Seveda pa kaj takega brez podpore staršev nikakor ne bi bilo možno. To je že četrti muzikal, prvega smo namreč naredili v šolskem letu 2018/2019, vmes nam je malo ponagajalo korona, zdaj pa smo priča prvi predstavi, ki so jo v celoti naredili otroci, se pravi gre za čisto pravo avtorsko delo. Od scenarija do glasbe in koreografije, vse je njihovo delo. To je res izjemno.''

Pogovarjali smo se tudi z mentoricama, ki sta ves čas bdeli nad projektom in njegovim napredovanjem ter sta bili neposredno vpeti v vse aktivnosti. Mentorici Ilonka Pucihar in Kristina Smrke sta takole opisali njun pogled na novi muzikal Tajno društvo PGC: ''Vse skupaj se je začelo že v lanskem šolskem letu. Vse skupaj se je nekoliko zavleklo. Sprva smo mislili, da bodo otroci napisali skladbe že do lanskega junija in da bodo aranžirane, torej prirejene za naše inštrumente v septembru lani in bomo lahko začeli z vajami, a je trajalo malo dlje.

Ta muzikal je zares nekaj posebnega, saj so otroci napisali vse skladbe, vsa besedila in melodije in scenarij, poleg tega so aktivno sodelovali tudi pri plesu, torej pri koreografijah in dramaturgiji. Tako so spoznali celoten proces. Scenarij so pisali učenci, ki obiskujejo osmi in deveti razred, glasbo pa so pomagali napisati celo sedmošolci. Koreografijo pa so pripravljali nekoliko starejši.

Če poudariva eno res izjemno stvar, je to, kako osupljivo je dejstvo, da znajo otroci napisati tako lepe skladbe, melodije in besedila. Pričakovali sva dobre melodije, ampak da bodo tako dobri, tega pa nisva pričakovali. In pri vsem tem je še nekaj izredno navdušujoče. Sodelovalo je 40 učencev, starih od 7 do 16 let, in pri muzikalu stopijo vsi skupaj in sodelujejo, delajo kot ekipa, to je res izjemna izkušnja!''

 

In za konec še posebna zahvala

Ta zahtevni izziv avtorskega muzikala smo lahko izpeljali in uresničili s pomočjo skupnosti. Iz srca hvala vsem, ki podpirate, spodbujate, prilagajate svoje urnike in vozite otroke ter dihate z nami, da lahko posvečamo dragoceni čas glasbi, umetnosti, ustvarjanju in gradimo zaupanje, da smo vredni kot ''izvirni in neponovljivi posamezniki v koktajlu svojih osebnih talentov,'' k čemer neomajno nagovarja izjemni pater Karel Gržan. In razen že vsem omenjenim v koncertnem listu ogromen hvala tudi vodstvu Glasbene šole Vrhnika, ki poskrbi za prav vse, kar potrebujemo! In Prosvetnemu društvu Horjul s Klemnom Černigojem, ki sliši vse in uredi nemudoma! In vsem, ki radi pridete in nagradite vložen trud ter navdihnete nadaljnje ustvarjanje s svojimi aplavzi! Naj nas vse to vključno z zgodbo spomni, da skupaj zmoremo več. Da je v povezanosti naša moč!

Vaša ekipa muzikala Tajno društvo PGC

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

 

 

Oglejte si tudi