Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Mlade manekenke v starih oblačilih

V avli občinske stavbe v Horjulu se je 20. junija zvečer zgodila prav posebna modna revija, saj so zelo mladi manekeni in manekenke oblekli zelo stara oblačila – učenci OŠ Horjul so pod taktirko neumorne Ide Intihar in ob njeni razlagi predstavili oblačila za dom in za na lepše s konca 19. in z začetka 20. stoletja.
Za primerno vzdušje sta poskrbeli recitatorki Marija Bizjan in Anka Delalut, ki sta tako kot Ida upokojeni učiteljici, polni elana; brali sta pridige loškega župnika, ki se je zgražal nad to bahavo mestno modo: "Kmečko dekle in kmečki fant nosta zdaj gosposki gvant … kakor nosi se gospod, tud gre hlapec svojo pot, nosi ramice visoke, tiste turnaste klobuke. Nosjo kape šiltaste tiste šeme paverske …"

Občinstvo se je hihitalo in zabavalo ob norčijah najmlajšega "kekca" med manekeni s pastirsko palico, pa tudi sicer je bila izbira mladih šolskih manekenk res na mestu, saj so večkrat tako pristno zardele, kakor so bile dekleta in žene sramežljive nekoč. Stara oblačila so mladi manekeni naslednji dan uredili in pospravili nazaj na stalno mesto, v zgornje prostore občine, kjer si jih je mogoče ob najavi ogledati in o njih tudi kaj izvedeti (informacije dobite pri gospe Idi, 031 631 643).

Prireditev je bila dobro obiskana pa tudi pospremljena s pristno rujno kapljico in sendviči, po modni reviji pa se je še nekaj časa debatiralo, obujalo spomine na stare čase, ko so bili na kmetih večinoma bosi. Moški del občinstva, resda v manjšini, pa se ni mogel načuditi ženskim spodnjim hlačam s široko luknjo, ki so ženskam omogočale, da so opravljale potrebo brez slačenja … Slišati pa je bilo celo idejo, naj se znova uvede pravilo, da bi imele neporočene ženske drugačno pokrivalo kot poročene, kakor je bilo nekdaj prav …

 

Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi