Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
13°C
10°C
Oceni objavo

Irena Čepon se je zavihtela med pet najboljših v Evropi

V prvem tednu septembra je poljski Gdansk postal prestolnica mladih, ki so se udeležili evropskega tekmovanja v poklicnih spretnostih EuroSkills. Pomerili so se v 42 različnih panogah. Irena Čepon z Ljubgojne je v panogi slikopleskarstva dosegla visoko 5. mesto.
Evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih ali na kratko EuroSkills je prestižno tekmovanje, namenjeno mladim od 18 do 25 let. Udeležba je enkratna, v Sloveniji si jo tekmovalec zagotovi z zmago na državnem tekmovanju v poklicnih spretnostih SloSkills, ki ga organizira Center za poklicno izobraževanje (CPI). Državno tekmovanje je potekalo septembra lani, tako da so imeli tekmovalci približno eno leto časa za priprave na evropsko tekmovanje, ki pa se ponovi na vsaki dve leti, vsakič v drugem mestu.

Slovenija se je na Poljskem predstavila v desetih panogah, in sicer: cvetličarstvo, frizerstvo, informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT), kamnoseštvo, kuharstvo, mehatronika, slikopleskarstvo, stavbno mizarstvo, strežba in pohištveno mizarstvo. Kot reprezentanca je bila zelo uspešna, saj je v hudi konkurenci 600 tekmovalcev iz 32 držav prejela bron za tretje mesto v panogi cvetličarstvo ter štiri medalje za odličnost, ki jih prejmejo tekmovalci z več kot 700 doseženimi točkami.  Te so prejeli tekmovalci v panogah kamnoseštvo, IKT, strežba ter slikopleskarstvo, katerega predstavnica je bila letos Irena Čepon.
Medalja ni bila samoumevna, saj navsezadnje Irena ni poklicno usmerjena v slikopleskarstvo. Vse potrebne spretnosti je pridobila s pripravami na tekmovanje, ki so potekale pod mentorstvom Aljaža Žvoklja iz podolniškega podjetja Domplesk.

Prvi dan tekmovanja, na katerem se je Irena pomerila s 14 sotekmovalci iz drugih držav, je bil namenjen predpripravam, torej kitanju in brušenju vrat. Ta so nato morali prepleskati z dvema različnima barvama, eno za vrata in drugo za letvico na vratih. V prvem dnevu je Irena, kot pripoveduje, tudi položila tapeto, pobarvala obrobje delovne stene in zmešala štiri odtenke barv. Drugi dan je tekmovalce čakala najpomembnejša naloga: izris velikega znaka, ki predstavlja mesto Gdansk. Znak so morali tekmovalci tudi prostoročno pobarvati, kar je izziv tudi za najbolj spretne pleskarje. Zadnji, tretji dan pa je bil namenjen prosti nalogi, torej taki, ki so si je tekmovalec zamislil sam, dobra izvedba pa je Ireni prinesla zlata vredne točke.

Euroskills je odlična popotnica za poslovno življenje, meni Irena. “Ne samo, da dobiš novo izkušnjo, znanje in spretnosti, spoznaš sposobne ljudi iz cele Evrope, s katerimi lahko kasneje sodeluješ. Že sama udeležba na tovrstnem nivoju tekmovanja pa ti lahko pomaga pri zaposlitvi,” pravi. 

Trenutno Slovenija tekmuje v že omenjenih desetih panogah, številka pa se z vsakim tekmovanjem povečuje. V tem naboru lahko marsikdo najde izziv zase, meni Irena in mladim, ki imajo veselje do neke ročne spretnosti, toplo priporoča, da se opogumijo ter se preizkusijo na tem tekmovanju. “Prijavi se lahko vsak, ki je vsaj malo spreten. Jaz sem kljub temu, da nisem izobražena slikopleskarka, prejela že kar nekaj povpraševanja,” sklene.

 

Andreja Lončar

Oglejte si tudi