Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Novi župan Prebil napoveduje izpolnitev predvolilnih obljub

Janko Prebil je na nedavnih lokalnih volitvah postal tretji župan Občine Horjul. V svojih predvolilnih obljubah je poudarjal boljše sodelovanje z vaškimi skupnostmi in društvi, kjer se bodo snovali projekti in načrti za hitrejši razvoj občine. Z novoizvoljenim županom smo se pogovarjali o tem, kako se bo spoprijel z župansko funkcijo in v kakšno smer se bo razvijala Občina Horjul.

Ste tretji župan Občine Horjul. Čemu pripisujete svojo zmago, kaj mislite, je tisto, kar so ljudje v preteklem mandatu pogrešali, in v čem boste vi drugačni?

V svoji predvolilni kampanji sem večkrat poudaril, da bom občinskemu svetu in vaškim skupnostim vrnil ugled in pristojnosti. To sem tudi sam kot občan v prejšnjem mandatu najbolj pogrešal in to je pogrešal še marsikdo. Tudi v 64. členu Statuta Občine Horjul je lepo zapisano, da morajo biti vaški odbori ustanovljeni in delujoči, v njem mora sodelovati občinski svetnik, ki pa prenaša želje in pobude vaščanov na občinski svet, kjer se o zadevah pogovorijo in jih poskušajo uresničiti. To delo sem v tem tednu že začel – srečal sem se že s štirimi vaškimi odbori, poslušal njihove pobude in želje, ki smo jih zapisali, o njih pa bomo razpravljali na občinskih sejah. Moram povedati, da so bili udeleženci sestankov pozitivno presenečeni, da sem si vzel čas in jih obiskal. Vaške skupnosti bom obiskal vsaj dvakrat na leto oziroma po potrebi. Prav tako sem že priskrbel seznam društev in jih bom še v tem mesecu povabil na srečanje in pogovor. To je bila moja predvolilna obljuba in držal se je bom, kot tudi preostalih.

 

Vaše predvolilne obljube so bile v večji meri skladne z željami občanov oziroma vaščanov različnih območij znotraj Občine Horjul, torej javna razsvetljava, mrliška vežica na Vrzdencu, javna kanalizacija v Zaklancu, čistilna naprava v Horjulu itn. Kako se boste projektov lotili in kako boste začeli?

To drži. Že pred volitvami sem se večkrat pogovarjal z občani, ki so se pritoževali nad različnimi zadevami. Moj program je zato pisan glede na pobude in želje lokalnih skupnosti in temu bom sledil. O neugašanju javne razsvetljave bomo govorili že na prvi občinski seji in pričakujem, da bodo luči kmalu gorele tudi ponoči, dodaten strošek sem tudi že preveril in je zanemarljiv. Ena od glavnih obljub je bila mrliška vežica na Vrzdencu, kjer imamo v naslednjem tednu že drugi sestanek. Objekt moramo glede na mnenje arhitekta umestiti v prostor in pripraviti načrt. Glede javne kanalizacije v Zaklancu je resnica ta, da so osnovni projekti o umestitvi v prostor narejeni, podrobne projekte za izvedbo pa bomo naročili takoj, ko občinski svet potrdi izvedbo kanalizacije za Zaklanec in Žažar. V Žažarju bomo istočasno z javnim kanalizacijskim vodom položili cevi za telefonijo in nov vodovod. Del sredstev za izvedbo projektov izgradnje kanalizacije bomo poskušali pridobiti tudi iz Javnega holdinga Ljubljana, kjer imamo svoj delež in je po mojih sicer še nepreverjenih informacijah zadržanih okoli 2 milijona sredstev, in porabiti jih moramo za investicije. V naslednjih dneh sem že dogovorjen z različnimi direktorji in predstavniki, da točno spoznam trenutno stanje in razmere, povezane z našo občino. Težava je namreč ta, da razen kanalizacije ni pripravljenih projektov za izvedbo, čeprav je bilo s strani bivšega župana tako obljubljeno. Zato bom sam pri marsičem moral začeti čisto na začetku – pri pripravi načrtov in projektov, šele pozneje bo sledila izvedba.

 

Tudi pri ureditvi prosvetnega doma boste morali začeti na začetku. Kako? Ta namreč že dolgo čaka na prenovo in oživitev.

Glede prosvetnega doma nikoli ni bilo narejenega nič konkretnega. Dejstvo je, da je dom v lasti Župnije Horjul, s predstavniki katere bi se bilo treba sestati in lepo pogovoriti ter najti ustrezno rešitev. Glede tega bom poskušal v prihodnje navezati stik z drugimi občinami in izvedeti, kako so reševali podobne situacije. Kajti evropska sredstva lahko pridobimo le v primeru, da je občina lastnik objekta. Kultura v Horjulu je deloma podhranjena in prav gotovo bi jo z obnovljenim domom povzdignili ter spodbudili društva, da bi bolj zaživela.

 

Številke v občinski blagajni naj bi bile lepe – govori se o 3 milijonih, kar naj bi predstavljalo kar dva proračuna Občine Horjul. Na kakšen način boste s sredstvi pametno gospodarili  boste varčevali ali boste sredstva raje ustrezno porabljali za potrebe občanov, torej za izvedbo projektov, ki jih občina potrebuje?

Ta podatek drži, sem se o tem pozanimal in znesek razpršil v obliki depozitov na več različnih bank. Sicer pa sam menim, da bi bilo bolje, da bi se denar dobro porabil in bi se z njim veliko naredilo, kot pa da je stal na banki. Zato se bom v tem mandatu zavzemal, da bomo poskušali čim več denarja pridobiti iz različnih virov ter ga skupaj s privarčevanim varčno porabljali za pripravo in izvedbo projektov, ki bodo prispevali k razvoju kraja in zadovoljstvu občanov.

 

Pri uresničevanju projektov vam bo v pomoč tudi občinska uprava. Kako ste se ujeli in kakšna bo zasedba?

Občinska uprava bo delovala v enaki sestavi in tako bo ostalo, če bom dobil, kar bom od njih zahteval. Za zdaj sem z njimi zadovoljen in tudi oni pravijo, da so z mano zadovoljni, čeprav so se me v začetku nekoliko bali. Vendar so se me hitro navadili in smo se že dobro ujeli. 

 

Volilni sistem v Občini Horjul je večinski, kar pomeni, da občinski svet sestavljajo predstavniki vseh volilnih enot oziroma vaških skupnosti, in ne list oziroma strank, kot je značilno za proporcionalni sistem. Zato pri delu občinskega sveta najverjetneje ne pričakujete velikih težav in nesoglasij ...

Pri delu občinskega sveta ne pričakujem posebnih težav, pač pa dobro sodelovanje. Tudi sam nisem konflikten človek in pripravljen sem se z vsemi o vsem odkrito pogovoriti, tako s svetniki kot z občani.

 

Kako pa boste delovali vi, kot poklicni ali neprofesionalni župan?

Deloval bom kot neprofesionalni župan, pa čeprav bom večino svojega časa namenil županovanju. To je tudi manjši strošek za občino. S to funkcijo ne želim služiti, temveč želim nekaj več narediti za občino in njene občane.

 

Nadja Prosen Verbič

 

 

Oglejte si tudi