Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
12°C
4°C
Oceni objavo

Gradbeno leto

Drage občanke in občani, vstopili smo v obdobje, ko se je zima poslovila in prihajajo toplejši dnevi in čas, ko se bomo tudi na terenu lotili številnih projektov.

Topla zima je ugodno vplivala tudi na občinski proračun, saj ni bilo ekstremnih temperaturnih nihanj, zmrzali in sneženja, kar sicer povzroča več dela na cestah in ostali infrastrukturi. To ste verjetno tudi samo občutili, saj ste porabili manj kurjave za ogrevanje vaših domov.

Naša prva naloga je, da uredimo dele cest, kjer je treba urediti odvodnjavanje, in popravimo odseke, ki so poškodovani. V načrtu je tudi preplastitev nekaj makadamskih cest ter popravilo prekopov, ki so načeti. A to bo le uvod v leto, ki ga bo zaznamovalo veliko gradenj, s katerimi bomo uresničili dolgoletne želje posameznih vasi. Z načrti, ki smo jih potrdili na občini, mislimo resno in lahko povem, da smo sedaj že zelo blizu začetka gradnje težko pričakovane poslovilne vežice na Vrzdencu pri cerkvi svetega Kancijana. Po številnih usklajevanjih s projektantom in popravkih smo sedaj v fazi izbora izvajalca in tik pred začetkom gradnje. Prav tako je v zaključnih fazah urejanje dokumentacije za gradnjo večnamenske dvorane v Žažarju in za gradnjo prizidka v horjulskem vrtcu.

Projektiramo gradnjo ceste na Koreno do Laparije, pripravljamo pa tudi projekt za izgradnjo fekalne kanalizacije in čistilne naprave v Žažarju, kjer smo tik pred oddajo vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja. Urejajo se še zadnji prenosi zemljišč za vpis v zemljiško knjigo. Računam, da bomo do pozne jeseni pridobili tudi gradbeno dovoljenje in v zimskem obdobju, ko bo manj moteče, pristopimo k izvedbi. Kot smo obljubili, urejamo tudi zemljiškoknjižne posege v delu Horjula, na Vrhniški, Ljubljanski in Stari cesti ter v Zaklancu. Cilj nam je, da končno uredimo zemljiškoknjižno stanje, da se ve, kaj je last posameznikov, kaj je last občine in kaj je javno dobro. Te zamude so stare. Ne pet ali deset let, ampak dvajset, trideset ali celo več let, kar je še zapuščina stare malomarnosti družbe. V današnjem času je zakonodaja stroga in jasna, s tem pa tudi zahteve, ki smo se jim zavezali. Saj smo dolžni urediti dejansko zemljiško stanje cest. Pristopili smo tudi k urejanju čistilne naprave v Podolnici, smo v fazi naročila projektov za sanacijo in ureditev pločnika ter javne razsvetljave do Zaklanca.


Da pa ne bom tokrat govoril samo o gradnjah in infrastrukturi, s katero želimo dobro kakovost življenja v horjulski občini, želim voščiti tudi našim gasilcem. Gasilska zveza Horjul namreč letos praznuje jubilej. Že 20 let je minilo, odkar smo krenili na samostojno pot, ki pa je bila edina prava in ob tej priložnosti se želim iskreno zahvaliti vsakemu posamezniku, ki je aktivno sodeloval v gasilskih društvih in organizaciji, saj smo z dobrim delom zgled ostalim. Bistveno pa je, da občanom in občankam domači gasilci nudijo tisto hitro in nujno pomoč, ko je to potrebno in prispevajo k vzpostavitvi normalnega stanja, da se ne dela škoda na objektih. Zato še enkrat hvala za ves trud in vse ure, ki jih namenjate za gasilsko dejavnost.

 

Župan Janko Prebil

Oglejte si tudi