Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Gradbene novice

Leto 2021 se je za občino Horjul začelo zelo delavno. Stroji so na gradbiščih mirovali le, ko so vremenske razmere preprečevale delo tako, da projekti lepo napredujejo.
Cesta na Koreno z dodatnimi ojačitvami

Gradnja oziroma sanacija ceste na Koreno je v polnem zamahu. Za nekaj dni je napredovanje v zadnjem mesecu ustavilo le močno sneženje, sicer pa lahko prav na začetku ceste, ki pelje iz Horjula, že opazite velike kamnite zložbe. Gre za dodatno utrjevanje terena, saj je bil poseg zaradi širitve tako velik, da bi sicer obstajala nevarnost drsenja zemlje. Kjer so se po izkopu pokazali žepi gline, je bilo treba nujno utrditi teren. Gre za precejšnji poseg, ki predstavlja približno eno tretjino celotne dolžine. Vzdolž ceste, torej na razdalji dobrih 600 metrov, so napeljali elektriko in optiko, prav tako je že urejeno odvodnjavanje, postavljeni pa so tudi jaški. Župan Janko Prebil, ki tudi redno spremlja, kako napreduje gradnja na terenu, je podprl izvedbo dodatne opore. Poudaril je da želi, da se cesta in vse, kar sodi zraven, naredi za dolgo časa in tako dobro, da ne bo kasneje potrebnega 'flikanja' in popravljanja.


Čistilna naprava Podolnica

Zaradi neugodnih vremenskih razmer so se za nekaj časa dela na novi čistilni napravi ustavila. Težavo povzroča visoka podtalnica. Ker je decembra in v začetku januarja padlo veliko padavin, je območje okoli bazenov dobesedno poplavilo. Ko so temperature padle pod ničlo, se je naredila tudi debela plast ledu. Vodo so izvajalci vsak teden črpali, da ne bi prišlo do gmotne škode. Z delom bodo nadaljevali takoj, ko bo to možno, prav zaradi te izredne okoliščine pa je rok za dokončanje podaljšan do aprila.


Obnova grobnice na Lesnem Brdu

Poleg cerkve Marije vnebovzete na Lesnem Brdu stoji stara grobnica, ki jo je v zadnjih letih že močno načel zob časa. Na občini so prisluhnili željam krajanov in pobudnikom ter se odločili za obnovo. Ker gre za objekt zgodovinskega pomena, poleg tega pa je to območje arheološko zaščiteno, so že angažirali strokovnjaka za to področje, Vida Klančarja, ki pripravlja popis del. Za obnovo takšnih objektov namreč veljajo posebni postopki in stroga pravila kako in koliko se sme posegati vanje.


Širila se bo cesta od Brezja do Podolnice

Med prihajajoče investicije so na občini umestili sanacijo ceste na relaciji Brezje – Podolnica. Občina Horjul pri tem sodeluje z občino Dobrova - Pohov Gradec. V načrtu pa je sanacija in širitev ceste v skupni dolžini 700 metrov.


Kolesarska cesta

Vloga s projekti in soglasji za kolesarko bo oddana do predpisanega roka, torej do 31. januarja. Na občini upajo, da bo projekt, ki je zelo pomemben za razvoj lokalnega turizma in povečanje varnosti kolesarjev, hitro stekel in se izvedel brez zapletov. Umestitev dela kolesarskega omrežja skozi horjulsko občino je namreč strateškega pomena, ki ga podpira tudi Evropska unija.


Besedilo in foto: Peter Kavčič


Oglejte si tudi