Logo MojaObčina.si

Horjul

JUTRI
7°C
0°C
PET.
4°C
-2°C

Manj stroškov za komunalo za prazne stanovanjske objekte

Na zadnji občinski seji so svetniki sprejeli odlok o spremembi odloka o zbiranju komunalnih odpadkov. S tem je občina Horjul spremenila 32. člen Odloka o zbiranju komunalnih odpadkov (Uradni list RS, št. 76/12) in omogočila zmanjšanje zaračunanega odvoza komunalnih odpadkov. Sicer ne gre za velike zneske, a boste s tem vseeno vsi, ki se vas ta odlok dotika, nekaj privarčevali.

To se nanaša na prazen stanovanjski objekt in prazno stanovanjsko ali poslovno enoto, in sicer na najmanjšo dovoljeno količino, ki za obdobje enega meseca znaša tretjino najmanjše velikosti posode in najmanjšo frekvenca prevoza, ki je določena s tem odlokom. Odlok je bil objavljen v Uradnem listu št. 29, 18. 3. 2020, in  velja od 2. 4. 2020.

S tem se občina Horjul pridružuje trem drugim občinam (MOL, Dobrova - Polhov Gradec in Vodice), kjer je izvajalec Javno podjetje Vodovod Kanalizacija Snaga d.o.o. in zmanjšala zaračunavanje odvoza teh odpadkov. Medtem 7 drugih občin (Brezovica, Dol pri Ljubljani, Medvode, Škofljica, Cerklje na Gorenjskem, Velike Lašče, Ig) še vedno zaračunava odvoz ene velikosti posode, tako kot je Občina Horjul v preteklosti.

Na občini tudi pojasnjujejo, zakaj je treba vseeno zagotoviti minimalno plačilo: za prazno stavbo je namreč kljub temu, da komunalni odpadki iz gospodinjstev ne nastajajo, treba zagotoviti pokrivanje nekaterih minimalnih stroškov ravnanja z odpadki oz. določenega dela fiksnih stroškov. Le na tak način lahko javno podjetje zagotovi zbiranje, odvoz, predelavo in odlaganje odpadkov takoj, ko postane stavba naseljena. V to spada tudi izgradnje in vzdrževanje vse potrebne infrastrukture, ki je nujna za izvajanje gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki. To je zelo podobno kot v primeru oskrbe s pitno vodo ali z električno energijo. Med to infrastrukturo sodijo objekti na odlagališčih komunalnih odpadkov, v zbirnih centrih, zbiralnicah ter sortirnicah in skladiščih komunalnih odpadkov. Ta del fiksnih stroškov v primeru oskrbe z elektriko imenujemo omrežnina ali priključno moč, njihovo pokrivanje pa zagotavlja obratovanje in nemoteno izvajanje storitev javne službe.

Javno podjetje Vodovod Kanalizacija Snaga d.o.o. obračun izvaja dvakrat letno, in sicer konec junija za prvih šest mesecev in konec decembra za zadnjih šest mesecev v letu, obračunajo pa dejansko število mesecev, ko je bila stavba prazna. Polletni strošek obračuna praznega objekta brez uvedene spremembe znaša 37,25 evrov. Po občinskem odloku za obračun se trenutno upošteva najmanjšo velikosti zabojnika (80 litrov) in najmanjšo pogostnost odvoza (faktor 1,45 – odvoz na tri tedne). Po sprejeti spremembi omenjenega odloka na občinskem svetu bo tak strošek za pol leta znašal okvirno 12,42 evrov, za eno leto pa bi lastnik za prazno stavbo torej plačal izračunano 24,84 evrov.

Na področju občine Horjul je v obračun praznih stavb trenutno vključenih 25 objektov.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi