Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
19°C
JUTRI
34°C
20°C
Oceni objavo

Dom starejših se uspešno spopada z virusom

V času, ko se cel svet bori s pandemijo korona virusa, je po podatkih, ki so nam vsem dostopni, Slovenija med boljšimi državami v boju s tem nevarnim virusom. V horjulski občini smo po številu okužb na število prebivalcev sicer zelo visoko, a to je podatek, ki potrebuje dodatno razlago. Kar 25 od skupno 28 potrjenih okužb v občini je namreč zabeleženih v domu starejših občanov. Še bolj pomemben podatek pa je ta, da število novih okužb ne narašča.

Za tem stojita dva pomembna dejavnika. Prvi je ta, da je občina Horjul in Civilna zaščita svoje delo opravila pravočasno in z ozaveščanjem ter resnim in hitrim reagiranjem vseh vpletenih odgovornih preprečila širjenje okužb med prebivalstvom. Na tej točki je prav, da se poudari tudi pomen pravilne reakcije vseh občanov, ki so opozorila in priporočila vzeli nadvse resno. Drugi dejavnik pa je pravilno in hitro ukrepanje vodstva in delavcev v domu Deos, ki so takoj zajezili širjenje okužbe. Kako je vse skupaj potekalo, nam je razložila vodja zdravstvene nege in namestnica direktorja centra starejših v Horjulu, Slavica Vekič. Ključni trenutek je bil ta, da so s preventivnimi ukrepi začeli že pred razglasitvijo pandemije in tako verjetno preprečili hujši izbruh. Od kje je virus prišel v njihovo ustanovo, ne vedo, a še bolj pomembno kot to je, da so ga zaznali in ustavili v najkrajšem možnem času. 

Namestnica direktorja je takole komentirala celoten potek: »Glede na to, da je že v drugi polovici februarja obstajala nevarnost za raspiratorne bolezni, ki so značilne za zimski čas, smo že 22. februarja uvedli zelo stroge sanitarne ukrepe, saj gre za starejšo populacijo ljudi, ki so občutljivi na te bolezni. Poleg tega pa je v domu tudi nekaj takšnih primerov, kjer so prisotne tudi druge bolezni in je tako ravnanje pomembno tudi, če ne bi prišlo do pandemije, s katero se sedaj ubadamo po svetu. Tako smo bili med prvimi v Sloveniji, ki smo ustrezno odreagirali in zaščitili naše starostnike. Torej lahko rečem, da smo praktično en mesec preden smo zaznali prvo okužbo s koronavirusom med našimi varovanci že uvedli neke vrste izolacijo za vse, ki živijo pri nas. Prav ukinitvi zunanjih stikov, torej s prepovedjo obiskov in ukrepi za razkuževanje prostorov ter predmetov, se danes lahko zahvalimo, da v Horjulu število obolelih ni mnogo večje. Po tem, ko smo 22. marca ugotovili sum pri enem izmed naših stanovalcev zaradi povišane temperature in določenih znakov povezanih s to boleznijo, smo ga nemudoma poslali v izolacijo in poslali bris na testiranje, ki so ga nato tudi potrdili. Nemudoma smo poskrbeli za izolacijo te osebe kot tudi za vse, ki so bili s to osebo v stiku. Po tem, ko smo dobili rezultate brisa, ki so bili pozitivni, smo seveda uvedli vse pot. Ko smo dobili rezultate testov, se je izkazalo, da je okužb več, kar ni bilo presenečenje. Tako smo o stanju v domu nemudoma obvestili vse pristojne državne službe. Z natančnim in sistematskim delom nam je uspelo vse, ki so bili okuženi, preseliti na zaprti oddelek COVID-19, kjer je z njimi ves čas ista ekipa uslužbencev in deluje le na tem oddelku.«

Poleg pravočasnega ukrepanja in organiziranja zaprtega oddelka namestnica direktorja poudarja, da je bil dom starejših vedno dobro opremljen z zaščitno opremo in sredstvi za razkuževanje. Ob tej priložnosti se tudi zahvaljuje donatorjem za zaščitno opremo. 

Vodstvo doma Deos sicer ves čas tesno sodeluje z nacionalnim inštitutom za javno zdravstvo, z epidemiologinjo in koordinatorji, ki jim redno vsak dan pošiljajo vse potrebne podatke za spremljanje okužb. V času redakcije so se ukrepi izkazali kot pravilni, saj so bili do 15. 4. že dva tedna brez novih okužb. 

 

Zaigrajte in razveselite starejše

Občina Horjul poziva glasbenike in pevce, da tudi v času epidemije zaigrate ali zapojete pred občinstvom, in sicer oskrbovancem Doma starejših Horjul. To bi jim v teh težkih časih ogromno pomenilo, zato naprošamo vse, ki bi bili pripravljeni popestriti dan oskrbovancem, da pokličete na telefonsko številko 040 350 273, da se dogovorite o podrobnostih. 

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi