Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Blagoslov konjev na štefanovo

V organizaciji Konjeniškega društva Zelena dolina iz Horjula je na god svetega Štefana 26. decembra na velikem parkirišču poleg gasilskega doma na Vrzdencu potekalo tradicionalno srečanje ljubiteljev konj.
Gre za dolgoletni običaj, ta navada namreč izhaja iz ljudske šege, ko so namesto konj blagoslavljali sol in jo nato dodali hrani in živalski krmi ter potresali po domu, vrtu in njivi.

Zbrane obiskovalce in člane Konjeniškega društva Zelena dolina je najprej pozdravil župan Janko Prebil in v kratkem nagovoru spomnil pomen teh plemenitih živali nekoč in danes. Sledil je blagoslov, ki ga je opravil župnik Janez Smrekar.

Sledila je manjša pogostitev z domačimi dobrotami ob melodijah, ki sta jih zaigrala ljudska godca. Obiskovalci so lahko uživali v pogledu na zelo lepo urejene živali, saj so se mnogi lastniki še posebej potrudili in praznično počesali ter povezali grive. Otroci so navdušeno sedli na kočije in si lahko od blizu ogledali, kako so ljudje živeli v sožitju s konji v starih časih, ko jim je konjska vprega pomenila pomoč pri delu ali omogočila prevoz. Danes pa je seveda vse skupaj namenjeno le še zabavi in turizmu.

Če se sprašujete, zakaj je sveti Štefan povezan z blagoslovom konj, je uradna razlaga takšna: Po legendi naj bi sv. Štefan, ki je sicer v krščanstvu označen kot prvi mučenec, v času svojega delovanja z znamenjem križa ukrotil divjega konja. Blagoslov konj ob njegovem godovanju prvič omenja neki rokopis iz Triera v Nemčiji iz 10. stoletja, na slovenskih tleh pa je o tem obredu v Nevljah pri Kamniku in na Kranjskem prvi poročal kranjski plemič in polihistor Janez Vajkard Valvasor.

A še ne tako zelo daleč nazaj so bili konji pomemben del horjulske doline in okolice. V časih preden je Ljubljano in Trst povezala železnica, je bilo tu močno razvito furmanstvo. Mnogi obiskovalci prireditve še danes pomnijo, kako pomemben je bil konj na kmetiji, saj si dela brez konjske pomoči skorajda niso mogli predstavljati. Zato je imel od vseh domačih živali prav konj vedno posebno mesto na kmetijah v tej dolini. Naj je ta vlekel voz sena ali pa lahkega zapravljivčka ob posebnih priložnostih. Tone Zdešar, ki se vsako leto udeleži blagoslova s svečano okrašeno vprego se v imenu konjeniškega kluba zahvaljuje vsem, ki imajo doma te živali in se skupaj z njimi udeležijo prireditve.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

 

Oglejte si tudi